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THE QUESTION:	 Occasionally, at the close of the mediation, a settlement is not reached 
but the mediator senses that the door has been slightly left open. 
My question is, absent a continuance of the mediation (which usually is 
resisted),  may the mediator after mediation contact counsel by telephone 
in a further effort to resolve the matter,  provided consent of counsel is 
obtained and provided further that confidentiality continues to be 
maintained. 

Sincerely, 

Certified County & Circuit Civil Mediator, 
Southern Division 

SUMMARY OF 

THE OPINION:	 It is the opinion of the panel that with consent of counsel and the parties 
[or the parties alone, if not represented by counsel] and a stipulation of 
confidentiality, a mediator may continue to help the parties reach a 
voluntary agreement after no agreement is reached at the initial 
mediation conferences. 

AUTHORITY REFERENCED 

Opinion:	 None. 

Statute:	 Florida Statutes §44.102(3) and 90.408. 

Administrative Order: None. 

Court Rule:	 10.020(a), 10.020(c), 10.080(a), Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators. 

Previous MQAP Opinion: None. 

Other Authority:	 None. 
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______________________________ _______________________________ 

OPINION:	 The mediator' s role is stated in the preamble to the Standards of Professional 
Conduct Rule 10.020(c).  "The role of the mediator includes but is not limited 
to assisting the parties in identifying issues, reducing obstacles to 
communication, maximizing the exploration of alternatives, and helping the 
parties reach a voluntary agreement (emphasis supplied)." 

The first mediation is either by stipulation or court order.  If by stipulation, 
confidentiality is provided by F.S. § 90.408 which states:  "Compromise and 
offers to compromise.   Evidence of an offer to compromise a claim which was 
disputed as to validity or amount, as well as any relevant conduct or statements 
made in negotiations concerning a compromise, is inadmissible to prove liability 
or absence of liability for the claim or its value." 

Rule 10.020(a) in the fourth sentence states that:  "These rules apply to all 
mediators who are certified or participate in court-sponsored mediation. .."  The 
mediator is required to maintain confidentiality under Rule 10.080(a) which 
states: A mediator shall preserve and maintain the confidentiality of all 
mediation proceedings except where required by law to disclose information." 

If the mediation is by Court Order it falls under the purview of F.S. § 44.102(3) 
first sentence,  which says:  "Each party involved in a court-ordered mediation 
proceeding has a privilege to refuse to disclose,  and to prevent any person 
present at the proceeding from disclosing,  communications made during such 
proceeding." 

If after the mediation conference the parties consent to "leave the door open", 
they may, by agreement and a stipulation of confidentiality,  commence a second 
mediation by telephone or ordinary conference.  They would then have the 
confidentiality under F.S. § 90.408 and Rule 10.080(a) as in any other 
stipulated mediation. 

Therefore,  it is in the opinion of this Panel that with consent of counsel and the 
parties (or the parties alone,  if not represented by counsel) and a stipulation of 
confidentiality, a mediator may continue to help the parties reach a voluntary 
agreement after no agreement is reached at the initial mediation conference. 
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