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THE QUESTION: 

SUMMARY OF
 

THE OPINION:
 

Per our discussion, I would like to pose a question to the ethics panel. 

I recently mediated a family law matter involving child support, alimony, 
division of assets, etc.  Neither party was represented by counsel.  I 
prepared a summary of the agreement reached by the parties and it was 
signed by them.  I told them to take that agreement to an attorney who 
would prepare a marital settlement agreement incorporating the terms 
they negotiated. 

They requested that I prepare the more formal marital settlement 
agreement and represent the wife in an uncontested dissolution of 
marriage.  We discussed this and I advised them that as a mediator ,  I am 
a neutral third party helping them arrive at their own agreement.  As an 
attorney,  I would be an advocate, even though the dissolution was 
uncontested.  I felt uncomfortable with this request and declined to 
represent either party and suggested that independent counsel be 
obtained. 

I wondered whether there are any directives or ethical decisions on this 
point.  Since this issue may arise with other mediators, I would 
appreciate if you would bring this to the attention of the committee. 

Thanks for your cooperation. 

Very truly yours, 

Certified Family & Circuit Civil Mediator, 
Southern Division 

It is essential to the mediation process that a mediator is above reproach 
and maintains the higher standards of integrity and impartiality required 
by statutes and rules governing mediation. 

A mediator may prepare a written agreement during a family mediation 
proceeding in accord with the rules,  however,  it is inappropriate for the 
mediator to represent either party in any dissolution proceeding or in any 
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matter arising out of the subject mediation. 
AUTHORITY REFERENCED 

Opinion:	 None. 

Statute:	 Florida Statutes §44.1011(2). 

Administrative Order: None 

Court Rule:	 10.020(b), 10.030(a), 10.030(a)(1), 10.070(a), 10.070(a)(3), 
10.070(b)(4), 10.070(b)(5), 10.110(a)(1), Florida Rules for Certified and 
Court-Appointed Mediators. 
1.730(b), 1.740(f)(1) Florida Rules of Civil Procedure. 

Previous MQAP Opinion: None. 

Other Authority: None. 

OPINION:	 It is essential to the mediation process that a mediator is above reproach and 
maintains the highest standards of integrity and impartiality required by statutes 
and rules governing mediation. 

Rule 10.030(a) provides: "Integrity,  impartiality,  and professional competence 
are essential qualifications of any mediator.   Mediators shall adhere to the 
highest standards of integrity, impartiality, and professional competence in 
rendering their professional service." Rule 10.030(a)(1), states: "A mediator 
shall not accept any engagement, perform any services,  or undertake any act 
which would compromise the mediator' s integrity." 

A mediator who is a lawyer may not represent either party in any matter during 
mediation. [Rule 10.070(b)(4)].  Pursuant to Rule 10.070(b)(5) "A mediator 
shall not use the mediation process to solicit,  encourage,  or otherwise incur 
future professional services with either party. " 

Mediations that settle should end in a written agreement.   Florida Rules of 
Procedure 1.730(b) requires an agreement to be reduced to writing.  Likewise 
Rule 1.740(f)(1) which applies to family mediation also requires the agreement 
to be reduced to writing. 

Formalization of an agreement is addressed in Rule 10.110(a)(1) which provides 
that: "The mediator shall cause the terms of any agreement reached to be 
memorialized appropriately and discuss with the participants the process for 
formalization and implementation of the agreement." 
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______________________________ _______________________________ 

A mediator may prepare a written agreement during a family mediation 
proceeding in accord with the rules,  however,  it is inappropriate for the 
mediator to represent either party in any dissolution proceeding or in any matter 
arising out of the subject mediation. 
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