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THE QUESTION: 

This letter is to request your opinion on the following related questions:  Are 
mediators certified by the Florida Supreme Court pursuant to the provisions of Ch. 
44, Fla. Stat., and Rule 10.010, et seq., Florida Rules for Certified and Court 
Appointed Mediators, obliged to keep and maintain mediation files after declaration 
of impasse or final settlement?  If so, for what period of time?  What material should 
be maintained and what material (e.g. notes) should be discarded? 

Your attention to this matter is sincerely appreciated.  As background, I am 
enclosing a copy of an article entitled Closing In On The Closed File Dilemma 
relating to law office files which was published recently in the Law Practice 
Management Reporter of the Missouri Bar. 

Sincerely, 

Certified County,  Family & Circuit Mediator 
Northern Division 

SUMMARY OF 

THE OPINION: 

The panel is of the opinion that the questions you raised are of a legal rather 
than an ethical nature and therefore are not within the jurisdiction of the panel. 

AUTHORITY REFERENCED: 

Rules:	 Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators ­
10.100(b), 10.080(c) 

OPINION: 

The panel is of the opinion that the questions you raised are of a legal rather 
than an ethical nature and therefore are not within the jurisdiction of the 
panel.  While declining to answer your question, the panel would observe 
that there are two rules of marginal relevance,  to wit,   rule 10.100(b), which 
requires a mediator to maintain adequate records to support charges for 
services, and rule 10.080(c), which provides that a mediator shall maintain 
confidentiality in the storage and disposal of records.   Neither of these rules 
directly relates to your question since the former deals with financial records 
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rather than records of the mediation itself, and the latter,  while relating to the 
records of the mediation, provides no guidance in relation to retention.  Nor 
does the panel believe that rules relating to the retention of files by attorneys 
relevant,  even though adopted by the Supreme Court,  since the function of 
the mediator and attorney are so dissimilar. 

Signed by Charles Rieders, MQAP Chair 
October 11, 1995 
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