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THE QUESTION: 

What about an op inion from the Advisor's Panel on the following: 

Med iator  is assigned  a case involving a husband and  wife su ing the husband 's ex wife.  In 
the course of mediation ex wife jumps to feet and  using a pencil (sup plied by mediator) 
making stabbing motion and  stated "I'll kill you ."  Mediator terminated mediation and  had 
the case sched uled  for tr ial. 

Question .  Shou ld  med iator  repor t threat?  Currently we d o not repor t on th reatening 
rem arks. 

Threatened party subsequently filed a complaint w ith the sheriff.  Question.  Shou ld or 
may the m ed iator voluntarily testify as to the threat made?  N o actual physical violence 
took place, only verbal th reat.  In ou r interpretation  th is is communication  and  as such is 
protected . 

What should the med iator do if subp oenaed?  We would ap preciate your ad vice on a 
recurring problem. 

Sincerely, 

County Certified  Mediator 
Northern Division 

SUMMARY OF THE OPINION: 

The mediator should neither voluntarily report this incident nor voluntarily testify about the 
incident. 

AUTHORITY REFERENCED: 

Rules: Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators - 

10.080(a). 


Chapter  44, Florida Statutes -  44.102(3) 
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______________________________      _______________________________ 

OPINION: 

The panel is of the opinion that the mediator should not voluntarily report this incident 
because to do so would be a violation of rule 10.080(a), which requires the mediator to preserve and 
maintain the confidentiality of all mediation proceedings except where required by law to disclose 
information.  Section 44.102(3), Florida Statutes, which requires a mediator not to divulge 
communications made during a mediation proceeding unless all the parties otherwise agree, would 
be applicable to such communication. The panel also believes that the mediator should not 
voluntarily testify, and, if subpoenaed, should either file a motion for a protective order, or notify the 
judge in accordance with local procedures, that the mediator is statutorily required to maintain the 
confidentiality of mediation proceedings. 

In a case where a court, notwithstanding the statutory provision, issues an order for the 
mediator to testify, the panel believes that the better approach would be to follow the court order. 

Date                       Charles Rieders, MQAP Chair 
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