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THE QUESTION: 

Question Re:  Med iation Rules - Ru le 12.741(b)(5)
 
Rule 12.741(b)(5) states as follows:  The med iator  may meet and  consu lt p rivately with  any
 
party or parties or their counsel. 


Question:  Does this rule apply strictly to the time d uring which the med iation  is actually
 
taking place. [sic]  Or, may a m ediator meet and consult privately with any party p rior to
 
or  after the med iation?  The rule is u nclear .  Any information  you  can give us regard ing
 
this rule would be appreciated .
 

Sincerely,
 

County, Family & Circuit Certified  Mediator
 
Northern Division 


SUMMARY OF THE OPINION: 

The panel believes that the mediator is not prohibited from having contact with either 
party,  either before or after the medition. 

AUTHORITY REFERENCED: 

Rules: Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators - 

10.070(a). 


Florida Family Law Rules of Proced ure - 
12.741(b)(5) 

Florida Rules of Civil Procedure ­
1.720(e) 

OPINION: 

Your question deals with both the situation of contact before the mediation session and after 
the session.  Rule 12.741(b)(5), Florida Family Law Rules of Procedure, authorizes the mediator to 
meet and consult privately with any party or parties or their counsel.  The civil counterpart of this 
provision is found in rule 1.720(e), Florida Rules of Civil Procedure. 
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_________________________________ _________________________________ 

In relation to contacts prior to mediation, the panel believes that you are not prohibited per se 
from having contact with a party, either in written form (a case summary) or orally (by telephone or 
prior to the beginning of the session). The panel would, however, caution against pre-mediation 
contact with one party or that party’s attorney in the presence of another  party, particularly an 
unrepresented party, since the other party may feel that this is a form of collusion and thus a lack of 
impartiality in violation of rule 10.070(a). In any case, the mediator should fully disclose to each 
party any contact that may have occurred with the other party. 

In relation to post-mediation contact, the panel reaffirms its reasoning set forth in MQAP 94­
001, to wit, that with consent of counsel and the parties (or the parties alone,  if not represented by 
counsel) and a stipulation of confidentiality, a mediator may continue to assist the parties in 
reaching a voluntary agreement where no agreement is reached at the initial mediation conference. 

Date Charles Rieders, Panel Chair 
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