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THE QUESTION: 

I have a question which I’d like you to address and I’d like your thoughts concerning same. 
If need be, I’d like to hear what the ethics panel thinks about this. 

Recently, a large local mediation firm apparently began doing business as a “straight 
corporation.” In other words, they are not operating as a professional service corporation. 

The firm does circuit civil and domestic mediation; I’m sure they do non-court annexed 
mediation as well. 

Obviously, this firm could not be working within the judicial process on court annexed 
mediation unless its mediators were attorneys.  But, for business reasons, including, probably, having 
the ability to operate out of state and, also, the ability to operate in ways which would otherwise be 
prohibited to attorneys, they have elected to operate as a business and not a professional service 
corporation.  Nonetheless, they generally serve pursuant to court appointment.  They get paid in 
accordance with court order.  They operate pursuant to the Rules of Civil Procedure, mediation rules, 
etc. 

My question is: How can they do this?  Further, is this an ethical practice? 

I believe that your office needs to give this matter serious consideration, if it has not done so 
previously, because we are about to create a situation where some small group of people are actually 
operating “outside the pale” of the court’s control, even while licensed by the court.  It could be hard 
for the Supreme Court to continue to assert jurisdiction and control over straight corporations which 
are not licensed as legal service corporations but which are nonetheless rendering what is, in the final 
analysis, a legal service (mediation) which is regulated pursuant to rules promulgated by the 
Supreme Court of Florida. 

Has anybody thought about this? 

Sincerely, 

Family & Circuit Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCEs: 

Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators - 10.010(b), 10.020(a), 10.030,
 
10.030(a)(2)(A).
 
Florida Rules of Civil Procedure - 1.720(f).
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Florida Rules of Juvenile Procedure - 8.290(e)(2)(B). 
Florida Family Law Rules - 12.741(b)(6). 

SUMMARY OF THE OPINION: 

Currently, there are no licensure requirements for mediators in the State of Florida.  Under 
rule 1.720(f), the court may only appoint a certified mediator if the parties are unable to agree on the 
selection of a mediator (certified or not).  The rule does not contemplate the court appointing a 
corporation -- either a professional services corporation or any other type.  The court may appoint an 
individual mediator who is associated with a group, however organized, but should not name the 
corporation as the mediator. 

OPINION: 

Your question is based on several inaccurate premises which we believe must be 
pointed out before the panel attempts an answer. Currently, there are no licensure 
requirements for mediators in the State of Florida. In fact, an individual, even if not certified 
by the Florida Supreme Court as a mediator, can obtain court-ordered cases if the parties 
select that mediator within ten days of the court order to mediation.  Rule 1.720(f), Florida 
Rules of Civil Procedure, Rule 8.290(e)(2)(B), Florida Rules of Juvenile Procedure, and Rule 
12.741(b)(6), Florida Family Law Rules. 

You also state that the firm does both circuit civil and domestic cases. Under present 
rules, to obtain Florida Supreme Court certification as a family (domestic) mediator, an 
individual need not be an attorney.  In addition to attorneys, individuals who have obtained a 
Masters or Doctorate in a mental health, behavioral, or social science, physicians licensed in 
adult or child psychiatry, and certified public accountants who are licensed in any United 
States jurisdiction may be certified if they have four years of experience in one of the 
aforementioned fields, have completed a Supreme Court certified family mediation training 
program and a mentorship, and are of good moral character.  Rule 10.010(b).  Thus, this firm 
could be working within the judicial process on court-connected mediation even if all of the 
mediators were not attorneys. 

Another point deserves clarification. The panel assumes that your parenthetical 
reference to mediation being a legal service does not imply that it is the practice of law, 
which mediation clearly is not.  The panel would distinguish between what a lawyer does, 
that is, practice law, and what a mediator does, that is, render services within a legal context. 

Under rule 1.720(f), the court may only appoint a certified mediator if the parties are 
unable to agree on the selection of a mediator (certified or not).  The rule does not 
contemplate the court appointing a corporation -- neither a professional services corporation 
nor any other type.  The court may appoint an individual mediator who is associated with a 
group, however organized, but should not name the corporation as the mediator.  All certified 
and all court-appointed mediators are bound by the Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators, pursuant to rule 10.020(a), and as such are bound by rule 10.030 which 

requires a mediator to “adhere to the highest standards of integrity, impartiality, and 

Page 2 of 3 - MQAP 98-003 



_________________________________ _________________________________ 

professional competence in rendering their professional service” and to stay informed of and 
abide by “all statutes, rules, and administrative orders relevant to the practice of court-
ordered mediation.” Rule 10.030(a)(2)(A).  There is nothing in your letter or question to 
indicate that the individual mediator is violating any of the rules.  Mere association with a 
corporation which is not a professional service corporation is not unethical. 

Date Charles Rieders, Panel Chair 
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