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THE QUESTION 

I maintain a commercial litigation practice, but also function as a Civil Circuit Court 
mediator. On November 19, 1998, I served as a mediator involving [A & B Realty Company v. An 
Engineering Company].  The matter was not settled and I filed a report of impasse with the court on 
that case on November 20, 1998. 

On December 11, 1998, I received a request for legal representation from [A Partner], one of 
the principals of that corporation, with regard to disputes he was having with his partner, [B Partner] 
and [A & B Realty Company].  I was advised that the matters in the representation did not relate at 
all to the issue that I mediated. 

I did not have any contact with [A Partner] in the course of  the mediation.  [A & B Realty 
Company] and [B Partner] were represented in the mediation by a local attorney, [Attorney C]. 

My question is whether there are any limitations in my ability to represent [A Partner] in 
connection with disputes that he may have with his partner, [B Partner], and the corporation, [A & B 
Realty Company]. 

Please advise if [you see] any difficulties in my representing an individual in connection 
with a dispute against a party who was a party to a mediation in which I served as a mediator. 

Thank you very much for your assistance in this regard. 

Certified Circuit Mediator 
Southern Division 

AUTHORITY REFERENCES: 

Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators: 10.030(a), 10.070(b)(5)
 
Mediator Qualifications Advisory Panel Opinions: MQAP 97-002
 

SUMMARY OF THE OPINION: 


In an earlier opinion, the panel opined that since there was no rule precluding such involvement, the
 
mediator was permitted to accept such future work.
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________________________________ _______________________________ 

OPINION: 

A similar question was raised and answered by the panel in MQAP 97-002, in which a mediator was 
asked to represent one of the parties in a case which was neither the subject of the original 
mediation nor involving the same parties.  In that case, the panel opined that since there was no rule 
precluding such involvement, the mediator was permitted to accept such future work.  The panel 
does not deviate from this previous opinion and would refer you to the following language from that 
opinion: 

[Mediators] must avoid any appearance of solicitation prohibited by 
rule 10.070(b)(5) and should consider the length of time from the 
original mediation to the future representation in order not to 
compromise the mediator's obligation, pursuant to rule 10.030(a) to 
‘adhere to the highest standards of integrity, impartiality, and 
professional competence in rendering their professional service.’ 

Date Charles Rieders, Panel Chair 
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