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THE QUESTION 

I am a Certified Family Law Mediator.  At the conclusion of a recent mediation, the parties 
requested that I suspend the mediation to allow them time to confer with their clients regarding a 
rescheduling of the mediation or declaring an impasse.  The mediation was tentatively rescheduled 
until such time as one of the parties notified this Mediator that their client did not wish to continue 
the mediation, at which time, this Mediator declared an impasse. 

At the conclusion of the mediation, one of the parties' attorney requested that I supply her 
with a copy of all of my notes generated during the mediation.  I informed that attorney that I would 
have to review my notes to determine if there was any confidential information which would have to 
be removed from the notes.  I further advised the attorney that the attorney would not understand my 
notes as they were in my own "scribble or code". 

After considering the attorney's request, I did not feel comfortable with providing the 
attorney with the requested notes.  I contacted the Dispute Resolution Center and was asked to 
submit this question. 

The question is, can a Mediator provide copies of the Mediator's notes generated during the 
mediation to one or both of the attorneys?  If one attorney requests a copy of the notes, can the other 
attorney object to the production of the notes, thereby preventing the distribution of the notes? 

I thank you for your attention to this matter and look forward to your response. 

Very truly yours, 

Certified Family Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCES:
 

Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators: 10.070(a)
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________________________________ _______________________________ 

SUMMARY OF THE OPINION: 

The panel believes that in the absence of any rule specifically dealing with the subject, you have the 

discretion as to whether you make your notes available to the parties. However, a mediator should 
carefully weigh the benefits and perils of sharing this information, and should proceed with the 
utmost caution before agreeing to do so. 

OPINION: 

The panel believes that in the absence of any rule specifically dealing with the subject, you 
have the discretion as to whether you make your notes available to one or more parties. 
Specifically, you may categorically refuse to do so either as a matter of policy or in any particular 
case, or you may provide your notes to the parties.  However, the panel would point out that if you 
choose to make your notes available, such action should be taken in such a manner as to not violate 
any ethical rules, most notably rules dealing with confidentiality and impartiality. 

In making the determination as to whether to release your notes, the panel believes you 
should also consider that your main purpose as a mediator is to aid the parties.  Thus, although your 
function as a mediator may have terminated, you may wish to consider whether the providing of 
notes will assist in resolving the matter, even though an impasse has been declared.  For example, if 
you have in your notes the only copy of  a partial agreement upon which the parties may wish to 
build after termination of the mediation process, you may decide to release your notes.  If the 
mediator were to provide notes, the mediator must do so in an impartial manner, that is, by acting in 
such a way as to demonstrate a "commitment to aid all parties, as opposed to an individual party, in 
moving toward an agreement."  Rule 10.070(a). 

The panel emphasizes that the mediator's notes belong to the mediator.  The panel believes 
that such notes are comparable to an attorney's work product and thus are not subject to mandatory 
disclosure at the request of the parties. 

In conclusion, the panel believes that the voluntary disclosure of a mediator's notes by the 
mediator is fraught with potential risks and hazards.  A mediator should carefully weigh the benefits 
and perils of sharing this information, and should proceed with the utmost caution before agreeing 
to do so. If a mediator does disclose his/her notes, the mediator should be mindful of the potential 
adverse consequences of such a disclosure. 

Date Charles Rieders, Panel Chair 
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