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THE QUESTION 

To the Mediator Qualifications Advisory Panel: 

I am a mediator employed as an independent contractor with a court-annexed juvenile dependency 
mediation program.  My contract is with the court itself, which receives reimbursement for my 
services through a primary contract with a funding agent.  Pursuant to this agreement, mediators are 
to be hired as subcontractors to provide the mediation services contemplated by the contract. 
Funding for this particular program is provided by the Department of Children and Families ("the 
Department"). The Department has designated a contract manager to negotiate, administer, monitor 
and enforce the terms and conditions of the contract. 

At the present time, mediation notes and agreements are kept in a program file separate from the 
mediation outcome report and other relevant documents (such as court orders, notices, or letters and 
memoranda regarding scheduling).  The contract manager is provided access to the file containing 
the outcome report and associated documents, but not provided access to the other program file.  My 
first questions to you today regard the confidentiality of two items in particular: the mediation 
agreement, and participant surveys regarding satisfaction with the mediation process. 

The contract between the funding agency and the court requires access to the mediation agreements 
(but not the mediation notes) through the mediation program files. In every case where an 
agreement is reached, that agreement is prepared and filed with the court at the same time that an 
outcome is filed. 

Although the contract manager is not an actual participant in the mediation, the manager has 
indicated that, according to Department legal staff opinion, the contract manager is a 
"representative" of the Department, entitled to access to the mediation agreements contained in the 
dependency mediation program files.  In reviewing the applicable statutes, it appears that Section 
39.814, subsections (3) and (4) may be relevant.  Those subsections provide, in pertinent part, that 
the Department and its designees have right "to inspect and copy any official record" pertaining to a 
dependent child, and that "all information obtained pursuant to this part in discharge of official 
duties by any employee of the court shall be confidential...and shall not be disclosed to anyone other 
than" the Department. 

a) While I have explored with the contract manager her ability to obtain the information directly 
from Department attorneys, or directly from the court files themselves, she maintains that this is 
impracticable, and asserts that it is a requirement of the funding contract that she be provided access 
through the dependency mediation program files.  My concern, of course, is with my obligation, 
pursuant to chapter 39, Florida Statutes, and the rules governing court-ordered mediation in general, 
and dependency mediation in particular, to keep these agreements confidential.  May the contract 
manager be provided access to the mediation agreements through the dependency mediation 
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program files, without breaching these confidentiality requirements? 
b) The primary funding contract also requires satisfaction surveys which are subject to Department 
review. Am I correct in assuming that I need to indicate to the participants in the mediation, at the 
time the surveys are being filled out, that the surveys will not be kept confidential? Otherwise, I am 
concerned that the participants may not realize that this is another exception to the general rule of 
confidentiality which applies. 

c) Next, I have a question concerning those participants in child dependency mediation who are not 
ordered by the court to participate in the mediation, but regarding whose participation nobody 
objects. Are these individuals covered by the mediation rules regarding confidentiality (by virtue of 
the fact that the mediation itself is court-ordered), or must I require them to sign a separate 
confidentiality agreement, in order to ensure that they will keep confidential the discussions in 
which they participate?  Since child dependency mediations frequently involve participants other 
than those who have been specifically ordered to mediation by the court, this is a question which 
often arises. 

d) Lastly, a question which might have been more timely before the holidays.  During a recent child 
dependency mediation training, it was brought to our attention that the mediation rules contain a 
proscription against giving gifts to court personnel.  Is this to be interpreted as an absolute 
proscription (which would preclude nominal gifts, such as are not required to be reported by State 
officers under State conflict of interest laws), or may the rule be construed similarly to provisions 
contained in State conflict of interest laws? 

I appreciate your expertise in addressing each of these matters.  Thank you very much for your 
assistance. 

Very truly yours, 

Certified County, Family, Circuit and Dependency Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCES: 

Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators: 10.040, 10.070(a)(3) 
Florida Statutes: 112.3148(6)(d) 

SUMMARY OF THE OPINION: 

The Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators imply that any gift to court 
personnel is prohibited. The mediator's first three questions are beyond the purview of this body.   
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________________________________ _______________________________ 

OPINION: 

a)	 The panel is of the opinion that the issue you raise concerning confidentiality involves an 
interpretation of statutes and is thus beyond the purview of this body. 

b)	 In relation to the issue of participant surveys, the panel would also decline, for the reason 
previously noted, to answer your questions.  

c)	 Regarding your question on the maintaining of confidentiality by participants, the panel must 
once again decline to answer, for the reason previously noted. 

d)	 On your final issue, the panel references the last sentence of rule 10.040, which prohibits a 
mediator from "any activity which has the appearance of improperly influencing a court to 
secure placement on a roster or appointment to a case, including gifts or other inducements 
to court personnel."  Unlike the restriction on gift-giving to a party or attorney contained in 
rule 10.070(a)(3), there is no reference to items of "value."  The implication is that any gift 
would be prohibited. Therefore, the panel is of the opinion that the statutory $100 limitation 
contained in section 112.3148(6)(d), Florida Statutes, is of no relevance to the issue. 

Date	 Charles Rieders, Panel Chair 

Page 3 of 3- MQAP 99-005 


