
Advisory Opinion MQAP 2000-001 
MEDIATOR QUALIFICATIONS ADVISORY PANEL c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

16 March 2000 

THE QUESTION 

Mediator Qualifications Advisory Panel 

I have recently talked to Kim Kosch regarding a confusing issue concerning mentoring. 

It appears that a 1990 Administrative Order states that mediators are required “to allow a 
minimum of two trainees per year to observe mediation sessions.” 

This issue was raised by a mentoring request to our primary Juvenile mediator-who has 
already “trained” two individuals this year. My questions are: 

1). does the term “observe” include a requirement for co-mediation? or only observation? 

2). does “two trainees per year” mean two individuals per mediator or two individuals in 
each area the mediator is certified in (many of our staff hold multiple certifications).
 

Thank you.
 

Certified County, Family, Circuit & Dependency Mediator
 
Southern Division
 

AUTHORITY REFERENCED 

Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
10.030(a)(2)(A); 10.120(c) 

1990 Administrative Order Governing Certification of Mediators 
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SUMMARY OF THE OPINION 

A. The term “observe” does not refer to co-mediation. 

B. A mediator’s ethical obligation to allow observations of their mediations for mentorship 
purposes is fulfilled by assisting a total of 2 trainees per year, even if certified in more than one area. 

OPINION 2000-001A 

It is the opinion of this panel that the term “observe” as referred to in the 1990 Administrative 
Order does not include a requirement to co-mediate. Throughout the order, there are clear 
distinctions drawn between the two mentorship requirements, namely, observation and co­
mediation. Therefore, the panel believes that the chief justice intended the requirement that 
mediators “allow a minimum of two trainees per year to observe mediation sessions” be interpreted 
literally to exclude co-mediation. 

OPINION 2000-001B 

The requirement of allowing trainees to observe mediations of currently certified mediators was 
intended to encourage mediators to assist in the training of new mediators as covered in rule 
10.120(c). The panel opines that while mediators are encouraged to assist with the mentoring of new 
mediators in all of their areas of certification, in as many cases as they can, their ethical responsibility 
through rule 10.030(a)(2)(A) and the 1990 Administrative Order is fulfilled by allowing a total of two 
observations per year, irrespective of the number of certifications that mediator holds. The panel 
emphasizes that it is the parties’ right to determine whether trainees will be allowed to observe 
and/or co-mediate during their mediation conferences. 

Date Charles M. Rieders, Panel Chair 
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