
Advisory Opinion	 MEAC 2000-002 
MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

27 June 2000 

THE QUESTION 

I am a certified mediator who is interested in the U. S. Postal Service mediation program. Their 
agreement to mediate says: 

The mediator and all observers agree not to voluntarily testify on behalf of any party 
and will not report anything said during this mediation UNLESS one of the 
participants makes a genuine threat of physical harm, reports criminal activity 
occurring on postal property, reports fraud or abuse of postal property or suspected 
child or elder abuse. 

The agreement referenced above is signed by everyone who participates in mediation, including the 
mediator. My questions for the Advisory Committee are: 

1.	 Is merely signing this agreement an ethical violation? 

2.	 Assuming one or more of the items listed occurs during mediation, is 
signing the agreement and reporting the items listed an ethical 
violation? 

Sincerely, 

Certified County & Family Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rule 10.200, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rules 1.700 - 1.750, Florida Rules of Civil Procedure 
Rule 8.290, Florida Rules of Juvenile Procedure  
Rules 12.740 - 12.741, Florida Family Law Rules of Procedure 
section 44.102(3), Florida Statutes 
MQAP Opinions: 96-005 and 99-012 
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_____________________________ ____________________________________ 

SUMMARY OF THE OPINION 

A mediator is not ethically prohibited from signing the agreement referenced in the question. If an 
issue listed in the statement is revealed during a mediation, the mediator may report the activity 
without committing an ethical violation. 

OPINION 

As a mediator certified by the Supreme Court of Florida, you are bound by the Standards of 
Professional Conduct found in the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators in 
relation to all mediations you conduct. See rule 10.200. When mediating court-ordered cases, you are 
also subject to the Florida Statutes, court rules, and administrative procedures governing court-
ordered mediation, such as Chapter 44, Florida Statutes, Rules 1.700 - 1.750, Florida Rules of Civil 
Procedure, Rule 8.290, Florida Rules of Juvenile Procedure, and Rules 12.740 - 12.741, Florida 
Family Law Rules of Procedure. When mediating cases which are conducted privately or for a 
non-State of Florida court program, other rules and procedures may apply.  

The confidentiality provision found in section 44.102(3), Florida Statutes, applies only to cases 
conducted pursuant to chapter 44, Florida Statutes, that is, in the state courts.  Thus, a mediator is 
not ethically prohibited from signing the agreement referenced in the question. If an issue listed in 
the statement is revealed during a mediation, the mediator may report the activity without 
committing an ethical violation. See MQAP 96-005 and MQAP 99-012 regarding “voluntary 
testifying.” 

Date Charles M. Rieders, Panel Chair 
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