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THE QUESTION 

As a certified circuit and county mediator in the Central Division, I would like to elicit the 
opinion of the Mediator Ethics Advisory Committee concerning the following: 

In its most recently revised form, Rule 10.310(a) appears mainly to reorganize ethical 
standards contained in prior versions of the Rules. For, example, the first sentence of “new” 
10.310(a) is taken verbatim from “old” Rule 10.060(a) (second sentence). Similarly, the second 
sentence of the new Rule is taken verbatim from the second clause of old Rule 10.060(b). And, the 
first clause of the last sentence of new 10.310(a) is taken verbatim from the first sentence of old 
Rule 10.060(a). 

My question centers on the language of the second clause of the last sentence of new Rule 
10.310(a). Specifically, what is the scope of the mediator’s ethical obligation to protect the parties’ 
right of self-determination? The rest of the Rules contain a host of specific and general mediator 
obligations designed to promote party self-determination. Does this new language, which has no 
explicit counterpart (that I could find) in the old rules, impose any new duties upon mediators? Put 
another way, does the new language require mediators to take any specific affirmative action in order 
to protect parties’ right to self-determination? If so, what is the scope of this new duty? 

Sincerely, 

Certified County & Circuit Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rule 10.310, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 

SUMMARY 

The rules adopted in April 2000 do not impose any additional requirements upon the mediator, 
since the addition of the word “protect” to the rule on self-determination does not constitute a 
substantive change. 

OPINION 

Your question involves the exact meaning of the word “protecting” within the context of rule 
10.310, which provides that “a mediator is responsible for assisting the parties in reaching informed 
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and voluntary decisions while protecting their right to self-determination.” (emphasis supplied) You 
ask whether the addition of this word to the self-determination provision in the newly-enacted rules 
places an affirmative duty on the mediator beyond that specifically covered elsewhere in the rules. 

The verb “protect” is defined in The New Shorter Oxford English Dictionary as “to defend or guard 
against injury or danger; shield from attack or assault; support, assist . . . keep safe, take care of . . .” 
Methods of “protecting” the parties’ rights to self-determination include caucusing (meeting 
separately) and allowing for periods of reflection by the parties. The committee opines that the new 
rules do not impose any additional requirements upon the mediator and that the addition of the 
word protect to the rule on self-determination does not constitute a substantive change.1 

Date Charles M. Rieders, Panel Chair 

1 
It has come to the attention of the Mediator Ethics Advisory Committee that the Supreme Court Committee 

on Mediation and Arbitration Rules, in drafting the new ru les, rejected  the notion that the use of the term “protect” 

creates a  duty on behalf of the mediator to intervene between a lawyer and client if the m ediator thinks the lawyer is 

interfering with the right of the client to make a decision. 
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