
              

 

Advisory Opinion	 MEAC 2000-007 
MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

January 12, 2001 

THE QUESTION 

We are in need of an ethical standards and/or rules opinion in the following case dealing 
with Dependency Mediation: 

Fact pattern	 P  The Division received an order for co-mediation with a court ordered 
psychologist (not a certified mediator). 
P  This psychologist has also been court ordered to evaluate the parent and 

the child’s custodian. These evaluations have already been conducted. 
P  The parent’s attorney is willing to waive confidentiality, the Department of 

Children and Families is not. 

Please refer this to the appropriate committee. 

Thank You, 

Certified County, Family, Circuit and Dependency Mediator 
Southern Division 

and 

Certified County, Family, Circuit and Dependency Mediator 
Southern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rule 1.720(f)(1)(B), Florida Rules of Civil Procedure 
Rule 8.290(e)(2)(B), Florida Rules of Juvenile Procedure 
Rule 12.741(b)(6)(A)(ii), Florida Family Law Rules 
Rules 10.200, 10.330(a), 10.340(a) and (c), 10.620, Florida Rules 

for Certified and Court-Appointed Mediators 

SUMMARY 

It is inappropriate and violates the Standards of Conduct for Mediators for a certified 
mediator to participate in this mediation. 

OPINION 

The Committee opines that it is inappropriate and violates the Standards of Conduct for 
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Mediators for a certified mediator to participate in this mediation under both procedural rules and 
ethical standards.1 

First, the appointment of a non-certified mediator absent the agreement and request of the 
parties violates procedural rules. A non-certified mediator may only be appointed under the 
following circumstances: 1) upon agreement of the parties pursuant to rule 8.290(e)(2)(B), Florida 
Rules of Juvenile Procedure for dependency cases [rule 1.720(f)(1)(B), Florida Rules of Civil 
Procedure, for circuit civil cases and rule 12.741(b)(6)(A)(ii), Florida Family Law Rules for family 
cases], or 2) the court may appoint a trainee and a certified mediator as co-mediators, pursuant to 
Florida Supreme Court Administrative Order AOSC00-8. Based on the facts provided above, the 
uncertified mediator does not appear to fall into either of these categories. 

Second, the Committee is concerned that impartiality and conflict of interest violations will 
occur if the non-certified mediator were to participate in a mediation after completing psychological 
evaluations of the parent and the child’s custodian. Specifically, under rule 10.330(a), a mediator is 
required to “maintain impartiality throughout the mediation process.” Impartiality is defined as “a 
freedom from favoritism or bias in ... appearance.” The Committee Notes to this rule state that “[i]n 
the event circumstances arise ... that would reasonably be construed to impair or compromise a 
mediator’s impartiality, the mediator is obligated to withdraw.” The companion “conflicts of 
interest” provision is found in rule 10.340. In subdivision (a), it states that a “mediator shall not 
mediate a matter that presents a clear... conflict of interest. A conflict of interest arises when any 
relationship between the mediator and the mediation participants or the subject matter of the 
dispute compromises or appears to compromise the mediator’s impartiality.” Under subdivision (c), 
the rules continue that “if a conflict of interest clearly impairs a mediator’s impartiality, the mediator 
shall withdraw regardless of the express agreement of the parties.”  

Under these rules, this mediation is inappropriate with a non-certified mediator who 
previously completed psychological evaluations of the parent and the child’s custodian. The 
Committee opines that service as an evaluator creates a clear conflict of interest which, at a 
minimum, raises the appearance of compromising the mediator’s impartiality. As a result, the non-
certified mediator, who is subject to the rules 

referenced above as a court-appointed mediator pursuant to rule 10.200, should not mediate this 
case. Additionally, the certified mediator should refuse to mediate this case since such participation 
would be an ethical violation of rule 10.620, which states that a mediator “shall not ... provide any 
service... that would compromise the mediator’s integrity or impartiality.”  

1 
The Comm ittee notes that this opinion should not be viewed as a general disapproval of innovative 

alternative dispute resolu tion techniques, which by definition would  not be subject to the mediation rules. 
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January 12, 2001 
_____________________________ ____________________________________ 
Date Charles M. Rieders, Chair 
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