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THE QUESTION 

Upon my recent certification as a mediator, I contacted various Family Court Mediation and 
Guardian Ad Litem programs in several Central Florida jurisdictions within which I wish to make 
my services available. I also have an extensive background as a Guardian Ad Litem in Custody, 
Abuse and Neglect/Dependency matters and desire to assist the Florida Family Courts in that 
capacity. 

Upon inquiry, there appears to be some question as to whether or not a person who is 
serving as a Mediator in a particular Family Court program within a particular jurisdiction can also 
serve as a Guardian Ad Litem in the same or even a different jurisdiction. 

Would you please advise whether or not there is any statutory or mediation rule that would 
either clarify or prohibit this? 

Thank you for your anticipated courtesies and cooperation. I look forward to hearing from 
you in the near future. 

Certified Family Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.340(a), 10.340(b), 10.340(c), Florida Rules for Certified 
and Court-Appointed Mediators 

MQAP Advisory Opinion 99-007 

SUMMARY 

A GAL is not expressly prohibited from becoming certified or serving as a mediator in 
dependency cases. However, once certified, a mediator must observe all rules with specific attention 
to those relating to conflicts of interests and required disclosures. 

OPINION 

The Committee refers you to Advisory Opinion 99-007 which stated that “there is nothing 
in the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators which expressly prohibits a GAL 
from becoming certified or serving as a mediator...”  While this opinion specifically referenced 
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dependency cases, the Committee opines that the same answer applies to family cases.  That 
previous opinion also discussed the rules governing conflicts of interest as well as the required 
disclosures and prohibitions.  

Specifically, rule 10.340(a) provides that “a mediator shall not mediate a matter that presents 
a clear or undisclosed conflict of interest.”  The burden of disclosure regarding conflicts of interest 
rests on the mediator, who is required to disclose as soon as practical.  See rule 10.340(b).  After 
disclosure, a mediator may serve if all parties agree and there is not a clear conflict of interest. See 
rule 10.340(c). 

Advisory Opinion 99-007 concluded that mediators must make appropriate disclosures and 
be prepared to withdraw from mediation upon the request of any party or if there is a clear conflict 
of interest.  As in its previous opinion, the Committee also recommends that you review guidelines 
established by the Guardian Ad Litem program and any other rules of professional conduct by 
which you may be bound.    

Date Charles M. Rieders, Panel Chair 
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