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MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

February 19, 2001 

THE QUESTION 

I have reviewed Florida Bar Ethics Opinion 86-8, which indicates that as a certified attorney 
mediator I can prepare settlement agreements for the parties with whom I mediate if they so desire. 
My question goes one step further. Assuming the parties have mediated, I have prepared a 
settlement agreement, and they have signed the agreement after each being directed to take it to 
another attorney for review and given time to do so, can my staff and I assist the parties further by 
preparing the Supreme Court approved forms for an uncontested dissolution of marriage which 
incorporate the mediated settlement agreement provided I disclose to the parties that I do not 
represent either of them and the parties sign the agreement and forms and file the action pro se? 
Specifically, forms 12.901(b)(1), 12.902(a), 12.901(f), 12.901(j), 12.990(b)(1). 

It would seem to me that if as a mediator I can prepare an Agreement, which involves a lot 
more drafting than filling in blanks in a form, that my paralegal staff and I should be able to fill 
out/prepare/complete the Supreme Court Approved forms for the parties I mediate with so long as 
I make it clear that I do not represent either one of them; I direct each of them to take the mediated 
agreement and the forms to an attorney prior to signature, and I do not file the case for them rather 
the parties file the case, if all, pro se. This would also seem to be consistent with the Court’s position 
that paralegals can fill out/prepare/complete the Supreme Court Approved forms for individuals 
and not be guilty of practicing law without a license. 

Please let me know your opinion in these matters. Thanks. 

Sincerely, 

Certified Family Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.330(c), 10.370, 10.380(c) and 10.650, Florida Rules for 
Certified and Court-Appointed Mediators 

Opinion 96-8, Florida Bar Ethics Opinions 
Rule 10-2.1(a), Rules Regulating the Florida Bar 

SUMMARY 

Assisting pro se litigants with filling out forms approved by the Supreme Court of Florida 
after a mediated settlement agreement is not a per se violation of the mediation rules; however, 
caution should be exercised to ensure compliance with mediation rules and other professions’ 
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standards of conduct. 

OPINION 

The Committee opines that the practice of assisting pro se litigants with filling out forms1 

approved by the Supreme Court after a mediated settlement is not a per se violation of the 
mediation rules. However, the Committee recommends that mediators proceed with the utmost 
caution because mediation rules, as well as other professions’ standards of conduct, could be 
violated. If a mediator chooses to offer such services, the mediator should be mindful of the 
following rules: 

Rule 10.330(c) provides that during the mediation process, a mediator shall 
not solicit or otherwise attempt to procure future professional services. Thus, if the 
mediator chooses to offer this service, such offer must be made before mediation 
begins. 

Rule 10.370 discusses the way in which information is provided and the 
necessity of independent legal advice. This rule could be violated if the mediator 
lacks the requisite knowledge or experience to complete the forms or if the mediator 
fails to advise a party of the right to seek independent legal counsel. 

Rule 10.380(c) requires mediators to give the parties or their counsel a 
written explanation of any fees or costs prior to mediation. This requires a mediator 
to disclose any and all fees to be charged for assisting parties in preparing Supreme 
Court approved forms. 

In answering this question, the Committee assumes that the assistance provided to the 
parties by mediators and their paralegals in preparing such forms in an uncontested dissolution of 
marriage (consistent with the terms of the parties’ mediated settlement agreement) does not 
constitute either the practice of law by an attorney or the unauthorized practice of law by a non-
attorney. However, with respect to the practice of law by attorney-mediators, the Committee notes 
that lawyer-mediators can potentially violate The Florida Bar Rules of Professional Conduct if they 
act as mediators and later represent either of the parties in a dissolution of marriage or other matter 
related to the mediation. Lawyers who also work as family mediators should carefully review 
Opinion 86-8, Florida Bar Ethics Opinions (October 15, 1986), in light of rule 10.650, which states 
that other ethical standards by which mediators are bound are not abrogated by the mediation rules. 

With respect to the work paralegal staff can perform in filling out, preparing, and completing 
Supreme Court approved forms for pro se parties, the Committee recommends that mediators 
determine whether such assistance constitutes the “unlicensed practice of law,” which is defined in 
rule 10-2.1(a), Rules Regulating the Florida Bar. This rule provides, in relevant part, as follows: 

The unlicensed practice of law shall mean the practice of law, 

1  For exam ple, Form 12.901(b)(1), Petition for Dissolution of Marriage  with Dependent or Minor Children; Form 

12.901(f), Uniform Child Custody Jurisdiction Act (UCCJA) Affidavit; Form 12.901(j), Notice of Socia l Security 

Number; Form 12.902(a), Answer, Waiver, and Request for Copy of Final Judgment of Dissolution of Marriage; Form 

12.990(b)(1), Fina l Judgment of Dissolution of Marriage with Minor Child(ren)(uncontested). 
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_____________________________ ____________________________________ 

as prohibited by statute, court rule, and case law of the State of 
Florida. For purposes of this chapter, it shall not constitute the 
unlicensed practice of law for a nonlawyer to engage in limited oral 
communications to assist a person in the completion of blanks on a 
legal form approved by the Supreme Court of Florida. Oral 
communications by non-lawyers are restricted to those 
communications reasonably necessary to elicit factual information to 
complete the blanks on the form and inform the person how to file 
the form. 

It is beyond the scope of this Committee’s authority to interpret codes and standards of 
professional conduct for professions other than Florida Supreme Court certified mediators. This 
Committee cannot determine whether the acts of paralegals constitute the unlicensed practice of law 
(UPL) in Florida or whether the specific actions of family mediators violate any other profession’s 
ethical requirements. 

Date Charles M. Rieders, Chair 
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