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MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

January 12, 2001 

THE QUESTION 

Dear MEAC, 

I am a certified county mediator and I am not licensed by any other professional 
organization. I would appreciate assistance on the correct application of rule 10.420(3), Conduct of 
Mediation, Rules for Certified and Court-Appointed Mediators. 

Rule 10.420 requires that a mediator conduct an opening statement that includes (under 
subset 3) the following statement, “communications made during the process are confidential, 
except where disclosure is required by law.” All of the mediations I facilitate are referred and 
conducted under the provisions of Chapter 44. 

The confidentiality provision of Chapter 44 states in part, “Notwithstanding the provisions 
of s. 119.14, all oral or written communications in a mediation proceeding, other than an executed 
settlement agreement, shall be exempt from the requirements of chapter 119 and shall be 
confidential and inadmissable as evidence in any subsequent legal proceeding, unless all parties agree 
otherwise.” As Chapter 44 is the governing law of my mediation practice and there are no 
confidentiality exceptions contained within Chapter 44, am I correct in stating that consequently, 
there are no “disclosures required by law” that I must communicate to the mediation participants? 
Or are there other laws (statutes) that restrict the confidentiality provision of Chapter 44? 

Thank you in advance for your consideration. Your guidance in this area is appreciated. 

Sincerely, 

Certified County Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Sections 39.201, 44.102, and 415.1034, Florida Statutes 
Rules 10.420(a)(3) and 10.900(a), Florida Rules for Certified 

and Court-Appointed Mediators 

SUMMARY 

The Committee is of the opinion that the question raised is legal rather than ethical and 
therefore is beyond the jurisdiction of the Committee. 
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OPINION 

The question you raise is a legal question. Answering it would involve an interpretation of 
various Florida Statutes, such as section 44.102(3), the general mediation confidentiality provision; 
section 39.201, mandatory reports of child abuse; and section 415.1034, mandatory reporting of the 
abuse, neglect or exploitation of vulnerable adults. These statutes, if applied to their full extent, 
appear to create a conflict. This Committee does not have the jurisdiction to resolve conflicts 
between statutes. Rather, the function of the Committee, as outlined in rule 10.900(a), Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators, is to respond to “ethical questions arising from the 
Standards of Professional Conduct.” These standards are a part of the court rules rather than 
statutes.   

The Committee notes that rule 10.420(a)(3) merely requires you to inform mediation 
participants that mediation communications are confidential, except where disclosure is required by 
law. There is no requirement that you go into detail as to any specific statutory provisions. 1 

January 12, 2001 
_____________________________ ____________________________________ 
Date Charles M. Rieders, Chair 

1 The Comm ittee notes that a Uniform Mediation Act is presently being developed by the National Conference of 

Commissioners on Uniform State Laws which, if adopted by the F lorida Legislature, may resolve the current statutory 

conflicts.   
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