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THE QUESTION 

Dear Committee Members: 

Re: Ethic Question 

Recently I was contacted by an attorney who was grieved to the Florida Bar by a client 
relative to a case in which I had served as a mediator. The client in her complaint alleged that the 
attorney failed to advise her of her rights relative to the negotiated settlement of the case. The client 
in her complaint alleged that the attorney, instead of advising her, spent too much time speaking 
with me, the mediator, about “old times.” Having been a witness to the attorney’s interaction with 
the client during several caucuses held in the mediation process, I have personal knowledge which 
would tend to vindicate the attorney. 

Does the filing of the complaint with the Florida Bar against her own attorney, specifically 
alleging incompetence during the mediation process, with citation to specific occurrences during the 
mediation, vitiate the mediator’s obligation to keep confidential any personal knowledge, which if 
shared with the Florida Bar would tend to vindicate the attorney. 

Thank you for your consideration of this question. 

Very truly yours, 

Certified County and Family Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Section 44.102(3) and (4), Florida Statutes 
Rule 10.360(a), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MQAP Opinions 96-005 and 99-012 
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SUMMARY 

A mediator should not voluntary agree to testify in a bar grievance proceeding in order to 
preserve the statutory and court rule confidentiality provisions, unless ordered by a court to do so. 

OPINION 

The Committee opines that you should not voluntarily agree to testify in this grievance 
proceeding in light of rule 10.360(a), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, 
and section 44.102(3), Florida Statutes. The rule requires mediators to maintain the “confidentiality 
of all information revealed during mediation except where disclosure is required by law.” The statute 
gives each party involved in a court-ordered mediation the privilege to refuse to disclose and prevent 
any person present from disclosing “communications made during such proceeding.” Subsection (3) 
exempts all “oral and written communications in a mediation proceeding” from public disclosure 
and declares them confidential and inadmissible as evidence unless all parties agree otherwise. 
Subsection (4) excepts such confidentiality, but only with respect to mediator disciplinary 
proceedings.  

Thus, the Committee opines that your voluntary testimony in a Bar grievance proceeding 
violates both a court rule and statutes. However, if you are ordered to testify, you should only testify 
after a motion for a protective order has been filed (or other appropriate action taken) and denied. 
See MQAP Opinions 96-005 and 99-012. 

Date Charles M. Rieders, Panel Chair 
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