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August 14, 2001 

THE QUESTION 

Dear Committee Members: 

I am a Certified Circuit Court Mediator and owner of a mediation company. I am seeking 
your opinion concerning permissible advertising by mediators. As you know, the rules for 
advertising by lawyers and mediators are different. Rule 10.610 sets out advertising prohibitions for 
mediators. It does not address all advertising scenarios. 

Specifically, I would like your opinion whether it is permissible under the Florida Rules for 
Certified and Court-Appointed Mediators to engage in the following advertising: 

A.	 Letters to attorneys and other parties advertising mediation services
 
(within the prohibition set out under Rule 10.610).
 

B.	 Distribution of logo golf shirts and other logo embossed items 
typically found on one’s desk. This takes into consideration Rules 
10.330, 10.530 and 10.610. These items would be given through out 
the year but not as part of any attempt to solicit business during the 
mediation process or influence court personnel for case assignments. 

C.	 Lunches or golf outings paid by the mediator as part of an overall
 
goodwill and client development strategy.
 

It would be most appreciated if you would advise me whether the aforesaid activities are 
prohibited and if so, why. 

Very truly yours, 

Circuit Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.330(c), 10.340, 10.610 and 10.620, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 

Committee Notes to rule 10.340, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
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SUMMARY 

A.	 Letters to attorneys and other parties advertising one’s services are permissible. 

B.	 Logo embossed items of minimal value are permissible forms of advertising. Items of greater 
value, such as embossed golf shirts, may create the appearance of mediator bias, and 
therefore, should be avoided. 

C.	 Lunches and golf outings paid for by the mediator for the purpose of developing goodwill 
and attracting future clients are inappropriate activities. 

OPINION 

2001-006A 

Letters to attorneys and other parties advertising one’s services are permissible, so long as all 
information regarding the mediator’s qualifications, services to be rendered, and the mediation 
process are accurate and honest. See rule 10.610. 

2001-006B 

Pursuant to rule 10.330(c), a mediator shall not give a gift “or other item of value in any mediation 
process.” [emphasis added] However, since your question specifically addresses items which would be 
given throughout the year and not during a mediation process, the applicable rules appear to be rule 
10.610, which relates to advertising and rule 10.620, which addresses the general integrity and 
impartiality requirements. The Committee opines that logo embossed items of minimal value are 
permissible forms of advertising. Examples of such items include pens, calendars, and cups. 
However, mediators should be wary of providing items of greater value, such as embossed golf 
shirts. Such expensive gifts may create the appearance of mediator bias and raise doubts as to the 
mediator’s neutrality. Mediators should avoid potential conflicts of interest. See rule 10.340 and the 
Committee Notes to rule 10.340. 

2001-006C 

The Committee opines that a mediator paying for lunches1 and golf outings for the purpose of 
developing goodwill and attracting future clients can create the appearance of bias. Therefore, these 
would be inappropriate activities for a mediator. See rules 10.340 and 10.620. 

Date	 Charles M. Rieders, Committee Chair 

1 
The Comm ittee notes that provision of lunches incident to a mediation are not covered by this opinion and 

would likely fall under rule 10.330(c) governing gifts and solicitation. The Committee Note to this rule specifically states 

that a mediator is not precluded from “giving or accepting de minimis gifts or incidental items provided to facilitate the 

mediation.” 
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