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THE QUESTION 

I am requesting an opinion from the MEAC regarding a serious and ongoing problem that 
mediators and judges alike experience during a large percentage of pretrial conference court ordered 
mediation hearings for County Court Small Claims actions in 
[a Southern Division] Judicial Circuit. 

Florida Rules of Civil Procedure, Rule 1.750(e), concerning Appearance at Mediation in 
Small Claims actions, permits an attorney to appear on behalf of a party, providing the attorney has 
full authority to settle without further consultation. A non lawyer representative may appear on 
behalf of a party to a small claims mediation if the representative has the party’s signed written 
authority to appear and has full authority to settle without further consultation. 

In many cases these representatives, lawyer and non lawyer alike, may answer the judge’s 
inquiry as to their full settlement authority affirmatively. Shortly thereafter, once mediation is 
underway, they will inform the mediator that they have no authority to settle, or that their authority 
has been limited by their non-appearing client or the person they represent. This is a clear violation 
of Small Claims Rules, frustrates the process itself and is unfair to the opposing party. 

Question: Since a party’s representative entered mediation without the full authority to settle, 
any possible resolution is preempted. It would then seem fitting to abort the hearing (not report an 
impasse), and to advise the judge of the party’s violation of Rule 1.750, without any reference to case 
issues or discussions that may have taken place prior to the party’s admission of non authority. 
Would simply informing the judge of a violation of Rule 1.750 constitute a violation of the 
confidentiality of mediation? 

Sincerely, 

County Mediator 
Southern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.330 and 10.360(b), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rules 1.720(b) and 1.750(e), Florida Rules of Civil Procedure 
Rule 7.090(f), Florida Small Claims Rules 
MQAP Opinion 99-002 
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_____________________________ ____________________________________ 

SUMMARY 

If a party’s representative reveals a lack of “full authority” in joint session and the other party 
decides to end the mediation, the mediator may report to the court such “non-appearance” without 
violating the confidentiality of mediation if the lack of authority was not revealed in caucus. 

OPINION 

The question you raise was previously addressed in MQAP 99-002 in relation to rule 1.720(b), 
Florida Rules of Civil Procedure, which is the corresponding “appearance” rule for civil cases above 
the small claims jurisdiction. In that Opinion, the Panel stated that when a mediation does not begin 
because one or more of the parties does not have full authority “the mediator may report to the 
court that one or more of the parties did not appear at the mediation” pursuant to the Florida Rules 
of Civil Procedure. On the other hand, if a mediation is concluded based on a revelation in caucus 
of an absence of full authority, the mediator may not report such absence to the court or to the 
other party because “information learned in caucus may not be revealed . . . without the consent of 
the revealing party.” Finally, the Panel opined that if “the party makes the revelation 
[of a lack of authority] in front of the other party, it becomes a decision for that other party to 
determine whether to go forward with mediation... If they choose not to go forward with the 
mediation, the mediator may make a report to the court that one or more of the parties did not 
appear at the mediation, or a party may file an appropriate motion.”  

With regards to small claims mediation1, the Committee reiterates its previous Opinion, that a 
mediator may not report to the party or the court that the other party’s representative has revealed a 
lack of “full authority” in caucus, unless such representative consents to the disclosure. See rule 
10.360(b). If a party’s representative reveals a lack of “full authority” in joint session, the other party 
may decide to continue with the party’s representative or may end the mediation and move for 
sanctions. If the mediation does not proceed, the mediator may report to the court the “non­
appearance” without violating the confidentiality of mediation so long as the lack of authority was 
not revealed in caucus. It would not, however, be appropriate for the mediator to move for 
sanctions, since it would violate the mediator’s requirement of impartiality. See 
rule 10.330. 

Date Charles M. Rieders, Committee Chair 

1  See rule 1.750(e), Florida Rules of Civil Procedure, and rule 7.090(f), Florida Small Claims Rules. 
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