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THE QUESTION 

Please advise me on the ethical propriety of the following set of facts: 

A husband and wife make an appointment to meet with a certified mediator to negotiate a 
divorce settlement. The parties meet jointly with the mediator and neither is represented by legal 
counsel. The mediator receives relatively limited personal information from the parties, such as their 
ages, occupation and length of marriage, and then begins explaining the legal issues which will need 
to be resolved. More specifically, the mediator states that where there is a significant discrepancy in 
the parties’ incomes, the party with lower earnings should request alimony and attorney’s fees. With 
regard to the discussion concerning alimony and attorney’s fees, the mediator made the comment 
that “I’m acting more like a lawyer giving legal advice than a mediator.” 

The meeting lasts approximately 30 to 45 minutes. At the conclusion of the meeting the 
parties schedule another appointment for the purpose of actually mediating a divorce settlement. As 
the parties are leaving, the husband asks whether the mediator could represent either of the parties 
as a lawyer after having conferred with them as a mediator, and the mediator responds in the 
negative. 

Several days later, the husband sends a letter to the mediator stating that at their initial 
meeting he felt the mediator had acted more as an advocate for the wife than as a neutral party, and 
that the mediator had effectively given legal advice to the wife by encouraging her to seek alimony 
and attorney’s fees. The husband then informs the mediator that he will not participate in any 
mediations conducted by that mediator. 

Under these circumstances, can the mediator then become counsel of record for the wife in 
the parties’ divorce? 

I would appreciate your written opinion on this situation as expeditiously as possible. 

Very truly yours, 

Circuit Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.310, 10.330(a) and (c), 10.360(a), 10.370(b) and (c), Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators 

MQAP Opinions 94-003 and 97-009 
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_____________________________ ____________________________________ 

SUMMARY 

Under these circumstances, it would be ethically inappropriate to become counsel of record for 
either of the parties’ in their pending divorce. 

OPINION 

The Committee, prior to answering your question, would like to clarify that the first meeting with 
the husband and wife was part of the mediation process. See MQAP 97-009. The implicit distinction 
made between this meeting and a subsequently-scheduled (but never held) “actual mediation” is not 
of significance for the purpose of applying the ethical rules. Thus, despite the assertion that the 
mediator may have been acting more like an attorney giving legal advice, the individual at that time 
was acting in the capacity of a mediator. 

While functioning as a mediator during a session, one is bound by the mediation code of conduct, 
specifically rule 10.370(c), which provides that “[Consistent] with standards of impartiality and 
preserving party self-determination . . . a mediator may provide information that the mediator is 
qualified by training or experience to provide.” Even assuming that, as an attorney, one were 
qualified to advise the party with the lower earnings to seek alimony and attorney fees, as a mediator 
such advice would constitute a violation of the requirement of impartiality and self-determination. 
Rule 10.330(a) defines impartiality as freedom from favoritism or bias and includes a commitment to 
assist all parties, as opposed to any one individual. Rule 10.310 (Self-Determination) mandates that 
decisions during mediation are to be made by the parties. By essentially advising one party to seek 
relief which would necessarily be at the expense of the other, the Committee believes the mediator 
breached the duty imposed under rule 10.370(c). In accordance with rule 10.370(b), the appropriate 
response of a mediator who believes a party does not understand his or her legal rights is to advise 
that party to seek independent legal advice.  

In response to your specific question, the Committee opines that there could be a violation of rule 
10.330(c), which prohibits a mediator from soliciting or otherwise attempting to procure future 
professional services if “the mediator” accepted the role of wife’s attorney in this case. The 
Committee also feels that there may be a violation of the confidentiality requirement in rule 
10.360(a) if the attorney represents the wife after serving as a mediator in relation to the same case, 
since as mediator, one may have been privy to confidential information which could be used to the 
husband’s detriment. See MQAP 94-003. 

Date Charles M. Rieders, Committee Chair 
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