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June 10, 2002 

THE QUESTION 

I am a certified Circuit Court mediator and owner of a mediation company. I am seeking 
your opinion concerning permissible activities in relation to sponsoring a bass fishing tournament or 
similar type event. Specifically, I would like your opinion on whether it is permissible under the 
Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators to engage in the following: 

A.	 Sponsoring a bass fishing tournament or similar type event which
 
would incorporate the name of the mediation firm (e.g. “Mediate
 
World Bass Classic”). 


B.	 Tournament would be open to the public. 

C.	 Collecting entry fees to offset the cost of the event. 

D.	 Advertising the tournament in various media outlets. 

E.	 Holding a silent auction to raise monies. All of the monies collected,
 
after paying for expenses, prizes, and food, would be donated to
 
charitable causes.
 

It would be most appreciated if you would advise me whether the aforesaid are prohibited or 
regulated and if so, why. 

Very truly yours, 

Certified Circuit Mediator 
Central Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rules 10.330, 10.340, 10.610 and 10.620, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 

MEAC Opinion 2001-006 

SUMMARY 

On their face, none of the events described appear to violate any of the ethical rules. 
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_____________________________ ____________________________________ 

OPINION 

The Committee is of the opinion that none of the events which you describe would, on their face, 
violate any of the ethical rules. However, the Committee would caution that one should always 
review the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators to ensure that in conducting 
an event you do not run afoul of the rules. In this case, you should particularly review rule 10.330, 
regarding impartiality, rule 10.340, regarding conflicts of interest, rule 10.610, regarding advertising, 
and rule 10.620, regarding integrity and impartiality. In addition, the Committee advises you to 
review its recent opinion in MEAC 2001-006, in which it described problems which could arise 
within the context of similar promotional activities. 

Date Charles M. Rieders, Committee Chair 
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