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July 31, 2003 
 

THE QUESTION 
 
 I am a certified county and circuit mediator, and I have a question relating to 
confidentiality of communications in caucus. 
 
 Rule 10.360(b) provides for confidentiality of all communications in caucus, 
prohibiting the mediator from disclosing such communications without the party’s 
consent.  May a mediator, either as part of the opening statement or during the course of 
a mediation, tell the parties that, although everything discussed in caucus is 
confidential, the mediator may choose to reveal items of caucus discussion, unless the 
party (or counsel) specifically directs the mediator not to reveal the item(s)?  Or, must a 
mediator receive specific permission to reveal any item discussed during caucus? 
 
 I look forward to receiving answers to these questions. 
 
Certified County and Circuit Mediator 
Central Division 
 
AUTHORITY REFERENCED 
 
Rules 10.360(a), 10.360(b) and 10.420(a)(3), Florida Rules for Certified 
and Court-Appointed Mediators 
 
SUMMARY 
 
There is no ethical violation so long as the participants are informed of confidentiality 
and then expressly consent to any disclosure.  A mediator may establish a ground rule 
for the mediation that nothing in caucus will be deemed confidential unless a party 
specifically indicates that it should be confidential, if the party has expressly consented 
to such a procedure.  
 
OPINION 
 
Rule 10.360(b) provides that “[Information] obtained during caucus may not be 
revealed by the mediator to any other mediation participant without the consent of the 
disclosing party.”  As you indicate in your question, the crucial issue is whether consent 
has been obtained for the disclosure. 
 
Neither rule 10.360(b) nor rule 10.420(a)(3), which requires that the orientation session 



 

inform mediation participants that communications are confidential, mandates a 
procedure by which a party may waive the right to confidentiality.  Therefore, the 
Committee believes that, as long as parties are informed of confidentiality and thereafter 
consent to any disclosure, there is no ethical violation.  Thus, a mediator may establish 
as a ground rule for the mediation that nothing in caucus will be deemed confidential 
unless a party specifically indicates that it be confidential, if the party has consented to 
such a procedure.  Such consent, however, must be express (verbal or nonverbal) and 
may not be implied from a lack of an objection or by the party sitting mute.  While the 
Committee acknowledges that better practice may be to obtain consent as to particular 
communications, it does not believe such is required by rule 10.360(a), which merely 
requires consent and does not specify the method by which it is obtained. 
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