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THE QUESTION 

A mediation has been scheduled with me, as Mediator, to be held in my office on [date 
omitted]. Each party is represented by counsel. I received a telephone call from the former 
husband’s counsel this morning informing me that I had represented the former wife in the parties’ 
dissolution of marriage in 1981. (The former wife has a different name now). I have no recollection 
of the case and would not have scheduled it if I had known that I had represented the former wife. 
The former husband’s counsel has discussed this matter with her client, and with opposing counsel. 
I have been informed by the former husband’s counsel that the parties and their counsel have all 
waived any possible conflict and all involved would like me to conduct this mediation. 

I would appreciate an advisory opinion as to whether there is now a conflict that prohibits me 
from mediating this case. 

Sincerely, 

Certified Family, Circuit and Dependency Mediator 
Northern Division 

AUTHORITY REFERENCED 

Rule 10.340(a) and Committee Notes, Florida Rules for Certified 
and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 94-002, 94-003, 97-002 and 99-001 

SUMMARY 

Having once acted as an advocate for one party, it would be unethical for a mediator to 
subsequently conduct a mediation, irrespective of waivers from all parties, since there would be a 
clear conflict of interest pursuant to rule 10.340(a). 

OPINION 

The Committee assumes that the present mediation is between the husband and wife who were 
involved in the dissolution 22 years earlier. In such a situation, the Committee believes that  it would 
be unethical to conduct the mediation, irrespective of waivers from all parties, since there would be 
a clear conflict of interest under rule 10.340(a).  

The concept of conflict is defined in that rule as existing “when any relationship between the 
mediator and the mediation participants or the subject matter of the dispute compromises or 
appears to compromise the mediator’s impartiality.” While Committee Notes are not part of the 
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rule, the Committee is of the opinion that the following commentary from the Committee Notes 
expresses a reasonable and correct interpretation of what constitutes a conflict and is thus persuasive 
on the issue: 

Potential conflicts of interests which require disclosure include the fact of a mediator’s 
membership on a related board of directors, full or part time service by the mediator as a 
representative, advocate, or consultant to a mediation participant, present stock or 
bond ownership by the mediator in a corporate mediation participant, or any other form 
of managerial, financial, or family interest by the mediator in any mediation participant 
involved in a mediation.  A mediator who is a member of a law firm or other 
professional organization is obliged to disclose any past or present client relationship 
that firm or organization may have with any party involved in a mediation. (emphasis 
supplied) 

The only reference to a clear conflict occurs later in the Committee Notes: 

A conflict of interest which clearly impairs a mediator’s impartiality is not resolved by 
mere disclosure to, or waiver by, the parties. Such conflicts occur when circumstances or 
relationships involving the mediator cannot be reasonably regarded as allowing the 
mediator to maintain impartiality. 

The mere passage of time cannot reasonably be regarded as allowing the mediator to maintain 
impartiality if the mediator once acted as an advocate for one party. Rather than attempting to assess 
each case individually for a potential conflict or confidentiality violation, the Committee is of the 
opinion that the better approach for a mediator is to completely avoid conducting mediations in 
which a former client is a party. 

The situation of serving first as an attorney and then as a mediator is to be distinguished from the 
converse. The Committee has previously addressed the situation of serving first as a mediator and 
then as an attorney, opining that it is objectionable if the same case is involved (see MEAC 94-002 
and 94-003), but not necessarily objectionable if an unrelated case is the subject of the 
representation (see MEAC 97-002 and 99-001). 

Date Fran Tetunic, Committee Chair 
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