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THE QUESTION 
 

As a certified county, family and juvenile dependency mediator, I would like to elicit the 
opinion of the Mediator Ethics Advisory Committee concerning the following:   
 

Rule 10.520 states, AA mediator shall comply with all statutes, court rules, local 
court rules, and administrative orders relevant to the practice of mediation.@  My two 
questions go to whether a mediator can comply with particular provisions in (1) a statute 
and (2) an administrative order in a manner that is consistent with mediation ethics 
rules. 
 

A. Is a mediator personally required to reduce all 
mediation agreements to writing? 

 
The Florida Statutes referenced above states, AIf an agreement is reached by the 

parties on the contested issues, a consent order incorporating the agreement shall be 
prepared by the mediator and submitted to the parties and their attorneys for review.@ 
 

The Committee Notes following Rule 10.420 state in part, AFlorida Rule of Civil 
Procedure 1.730 (b), Florida Rule of Juvenile Procedure 8.290(o), and Florida Family 
Law Rule of Procedure 12.740 (f) require that any mediated agreement be reduced to 
writing.  Mediators have an obligation to ensure that these rules are complied with, but 
are not required to write the agreement themselves.@ 
 

There is an apparent discrepancy between the statute and the ethical rule.  I would 
appreciate a clarification of the mediator=s ethical obligation in reducing agreements to 
writing. 
 

B. May a mediator require the parties to 
immediately reduce their agreement to writing 
and to sign that written agreement? 

 
Administrative Order (in my circuit) states, AWhen a mediated agreement is 

reached, the agreement shall immediately be reduced to writing, signed by both parties 
and their attorneys, and submitted to the court with a proposed order approving and 
adopting the agreement.@ 
 

Rule 10.420(c) states, AThe mediator shall cause the terms of any agreement 
reached to be memorialized appropriately and discuss with the parties and counsel the 
process for formalization and implementation of the agreement.@ 

 
 Advisory Opinion 2003-010 Page 1 of 3 



 
 Advisory Opinion 2003-010 Page 2 of 3 

 
A mediator is without authority to compel the parties to reach an agreement; 

however, to comply with this Administrative Order, must the mediator be the one to 
compel the parties to put their agreement in writing and sign it immediately? 
 

I am concerned that there is a conflict between the mediator=s ethical obligations 
and this directive from the court.  Would compliance with an administrative order 
requiring that a mediation agreement be immediately reduced to writing be consistent 
with the ethical rules?   
 
Certified County, Family and Dependency Mediator 
Southern Circuit 
 
AUTHORITY REFERENCED 
 
Rules 10.420, 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rule 12.740, Florida Family Law Rules of Procedure 
Section 61.183, Florida Statutes 
MQAP 95-009 
 
SUMMARY 
 
A.  Pursuant to family court rules, a mediator is obligated to see that a mediated 
agreement is reduced to writing, but is not obligated to write the agreement.  This rule 
does not conflict with the statutory provision requiring the mediator to prepare a consent 
order, since this provision merely requires such agreement to be incorporated into a 
consent order prepared by the mediator.  
 
B.  While a mediator cannot compel parties who have reached an agreement to put 
such agreement in writing and sign it immediately, the mediator does have the 
obligation to Adiscuss with the parties and counsel the process for formalization and 
implementation of the agreement,@ and to see that the agreement is Amemorialized 
appropriately.@ 
 
 
OPINION 
 
Your questions raise some important issues regarding the interplay among various 
requirements applicable to a certified mediator.  The general rule is that statutes, 
adopted via the legislative process, govern substance; court rules, adopted by the 
Florida Supreme Court, take precedence regarding procedural issues; and 
administrative orders of the chief circuit judge must be consistent with the state 
constitution and court rules.  Finally, Committee Notes are provided for guidance and 
are explanatory, but do not have the force and effect of a rule. 

 
A. As you correctly point out, rule 10.520 requires a mediator to comply with all 
statutes, court rules (state and local) and administrative orders relevant to the practice 
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of mediation.  In your specific instance, section 61.183, which governs mediation of 
dissolution of marriage, support and custody issues, contains the following provision: 
 

(2) If an agreement is reached by the parties on the contested issues, a 
consent order incorporating the agreement shall be prepared by the mediator 
and submitted to the parties and their attorneys for review... 

 
The Committee Note to rule 10.420 indicates that mediators Aare not required to 

write the agreement themselves.@  While this may appear to be a conflict, these 
obligations can be read to be consistent with each other.  Specifically, the statute 
references the mediator=s obligation to prepare a Aconsent order,@ while the rules 
specifically reference the Aagreement.@  Thus, reading section 61.183 and the rule 
together, mediators of contested issues A. . . of parental responsibility, primary 
residence, visitation, or support of a child . . .@ are obligated, pursuant to the statute, to 
prepare the consent order and, pursuant to rule 12.740, Family Law Rules of 
Procedure, to see that the mediated agreement is reduced to writing, although they are 
not obligated to write the agreement themselves. 
 
B. In the second question, you raise concern regarding the interplay between an 
Administrative Order of the circuit court which states that Awhen a mediated agreement 
is reached, the agreement shall immediately be reduced to writing...@ and an ethical 
rule.  The MEAC once again believes that these seemingly conflicting issues can be 
read consistently since the Administrative Order is written in the passive tense, that is, 
while it states that the agreement shall immediately be reduced to writing, it does not 
state who must reduce it to writing.  Rule 10.420(c), puts the burden on the mediator to 
Acause the terms of any agreement reached to be memorialized appropriately,@ but does 
not require that the mediator actually do the memorialization.   
 

The MEAC also appreciates your recognition that a mediator is without authority to 
compel the parties to do anything.  In fact, A[t]he underlying principle of mediation is that 
it is a consensual process whereby individuals in conflict arrive at an agreement which 
is mutually acceptable.  It is not based on the power and authority of the mediator.@  See 
MQAP 95-009.  Thus, while a mediator cannot compel parties who have reached an 
agreement to put such agreement in writing and sign it immediately, the mediator does 
have the obligation to Adiscuss with the parties and counsel the process for formalization 
and implementation of the agreement,@ and to see that the agreement is Amemorialized 
appropriately.@ 
 
 
 
____________________________  

 ___________________________
_________ 

Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
 


