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May 14, 2004 
 

THE QUESTION 
 
 I am a certified county mediator.  Recently I saw an advertisement for mediation 
services featuring a number of certified mediators.  One mediator was referred to as 
Judge ___________ (Pro Tempore), who was described in part as a Family Court 
Judge in a state other than Florida.  Is it permissible for a part-time judge from another 
state to refer to himself with the title “Judge”? 
 
Certified County Mediator 
Northern Division 
 
 
AUTHORITY REFERENCED 
 
Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 2002-003 and 99-013 
 
SUMMARY 
 
Since the use of the term “judge” alone may confuse or mislead the public in violation of 
rule 10.610, the mediator may need to include clarifying information in order for such 
practice to be permissible.  
 
OPINION 
 
 Advertisements of a mediator’s qualifications must be accurate and a mediator 
must not engage in any marketing practices which contain false or misleading 
information.  See Rule 10.610, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators.  If the mediator is permitted to use the title “Judge” pursuant to the 
applicable rules, then use of the title in advertising is not false.   
  
 The more difficult question with which the Committee grapples is the identification 
of “misleading information”.  In two previous opinions relating to advertising the 
Committee addressed the concept of misleading information.  In MEAC 2002-003, the 
Committee opined that the use of the generic “Certified Mediator” in advertising was 
inherently misleading absent a designation of the particular area(s) of mediator 



 

certification.  In MEAC1 99-013, the Committee stated that it would be misleading, and 
thus ethically inappropriate, for a two member firm to list “Circuit Court Mediation” as a 
service provided without designating which attorney was certified if only one mediator 
was certified. 
 
 The Committee believes, in the instant situation, that use of the term “judge” alone 
may confuse or mislead the public.  Therefore,  the mediator may need to include 
clarifying information, such as the court’s jurisdictional limit, the state in which the 
judge served, and if the judge is not an attorney.  Finally, the mediator should consider 
the proximity of the clarifying information to the title in assessing whether the 
advertisement is misleading.   
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Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

                                                 

 1  Prior to April 1, 2000, the Mediator Ethics Advisory Committee was named the 
Mediator Qualifications Advisory Panel (MQAP).  To avoid confusion, the MQAP 
reference has been changed to MEAC. 
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