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A dvisory Opinion MEAC 2004-002 
M EDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399 

 
 

June 18, 2004 
 

THE QUESTION 
 
 I am a certified circuit mediator. I mediate, among other things, workers’ 
compensation cases and have done so both as a state adjunct mediator and as a private 
mediator. 
 
 I know that the committee has previously considered ethical questions arising out 
of workers’ compensation mediations (Advisory Opinion 2003-001), and that it is aware 
of the relevant statutes and rules that govern them.  As one who is heavily involved in 
the process, I understand and am sympathetic to the concerns that prompted that 
advisory opinion. I agree with the committee’s resolution. 
 
 I am constrained, though, to point out that there are other problems with workers’ 
compensation mediations as state mediators typically conduct them.  These problems go 
deeper than questions about whether an injured worker has bargaining power or 
whether insurance adjusters participate meaningfully in the process. These problems 
involve, ultimately, whether the process itself is meaningful.   
 
 It is clear from your earlier Advisory Opinion 2001-007 and rule 10.430 (cited 
therein) that it is inappropriate for a mediator to set arbitrary time limits for completing 
mediations and that sufficient time should be allotted for the parties “to fully exercise 
their right of self-determination.” 
 
 Notwithstanding these precepts, the practice of many state mediators throughout 
the state appears to involve an across-the-board time limit (usually one hour) 
compounded by consistent double booking. The reason, I believe, for the time limit is so 
that the mediator can mediate as many as possible each day (and there are many, many 
state mediations to get done each day). Given that a certain number of mediations will 
cancel because the parties have resolved their differences before the scheduled 
mediation, similar considerations of efficiency lead to routine double booking.  
 
 The vices of these practices is that, when double (or even triple) booked mediations 
do not cancel, the result is catastrophic for the participants: they have only an hour and 
they have to share that hour with the other parties. It is not unusual, and in fact may be 
the norm, for state mediators to mediate several cases simultaneously. 
 
 
 The terms most often heard to describe the result are “farcical”, “circus-like”, a 
complete waste of time”, etc. 
 



 

 The professionals involved (the attorneys and insurance adjusters) are generally 
inured to this procedure and time wasted is written off as a “cost of doing business.” The 
injured workers and employer representatives, on the other hand, find it hard to believe 
that the process is meaningful and are shocked at the dissipation of resources (including 
their own). 
 
 The questions for your consideration are: must a certified mediator employed by 
the state allow sufficient/appropriate time for completing mediations and may that 
mediator, as a matter of practice, double or triple book mediations? 
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SUMMARY 
 
A certified mediator must allow “sufficient” and “appropriate” time for completing 
mediation, and should not double or triple book mediations.  
 
OPINION 
  
 The Committee has previously determined that it has jurisdiction to issue advisory 
opinions in response to questions relating to workers’ compensation mediation.  See 
MEAC 2003-001 and rule 4.361, Florida Rules of Workers’ Compensation Procedure. 
 
 The specific procedures which you describe, time limitations and double bookings, 
cause the Committee concern not only for workers’ compensation, but also for any other 
types of cases.  It is not appropriate to impose arbitrary time limits on mediations.  See 
MEAC 2001-007.   This practice violates the parties’ right to self-determination 
contained in rule 10.310(a) by essentially requiring the mediator to declare an impasse 
upon the passage of an arbitrary amount of time, rather than for any of the legitimate 
reasons contained in rule 10.420.  Such a practice also presents possible violations of 
rule 10.430, which requires that mediation be scheduled to allow adequate time for the 
parties to exercise self-determination.  
 
 The practice of double booking, when it results in one mediator conducting two 
mediations simultaneously is similarly objectionable.  The Committee assumes that this 
practice involves a mediator either leaving a caucus, in which case both parties are left 
with nothing to do, or leaving a joint session, in which case any unobserved interaction 
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between the parties will be unknown to the mediator.  In either case, such a practice not 
only violates the requirement in rule 10.430 that a mediator perform mediation services 
in a timely manner, avoiding delays whenever possible, but also strikes at the integrity 
of the mediator, as referenced in rule 10.620.  If the parties are charged for time when 
the mediator is not conducting their mediation, the requirement in rule 10.380(b)(1) 
that charges be based on actual time spent or allocated is violated.  In addition, the 
practice of double booking also appears to violate rules relating to the responsibility of 
the mediator to the parties (rule 10.300), to the mediation process (rule 10.400), and to 
the mediation profession (rule 10.600). 
  
 
  
 
 
 
____________________________ 

 _______________________
_____________ 

Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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