
 

  
 MEAC

Advisory Opinion                                          MEAC 2004-
11 0 

MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399  
 

April 18, 2005  
 
The Question 
 
 During a recent Mediation, opposing Legal Counsel, who is a Certified Mediator, 
presented a document and in an attempt to make my clients settle the matter being mediated 
indicated that in the document there was information that was damaging to my clients.  He 
referenced the document to a litigation in which one of my clients was involved.  We 
subsequently discovered that opposing Legal Counsel was the Mediator in the case to which 
he had referenced and that the case was settled through Mediation. 
 
 It is my understanding that any information that is obtained in Mediation is to be 
maintained by all parties, including the Mediator, in strictest confidence. 
 
 A. Did opposing Legal Counsel violate the Ethical Rules to which Certified Mediators 
are subject by referring to information in our Mediation that was obtained during another 
Mediation? 
 
 B. If there was a violation of the Ethical Rules, should opposing Legal Counsel 
withdraw as Legal Counsel in our case? 
 
 
Submitted by a Certified County and Circuit Civil Mediator 
Central Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.360, 10.520, and 10.620, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Sections 44.401-44.406, Florida Statutes 
MQB 2003-002 
 
Summary 
 
A.  Absent either waiver by the parties or a requirement to report imposed by law, a certified 
or court-appointed mediator shall not reveal information communicated during a 
mediation.  Thus, the mediator in your question has violated at least Rule 10.360.      
 
B.  The Florida Bar would be the appropriate body to provide guidance in relation to 
attorney ethical questions.  With regards to the mediator standards, Rule 10.620 states that a 
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mediator “shall not … perform any act that would compromise the mediator’s integrity or 
impartiality,” both of which appear to be brought into question in the scenario described.     
 
 
Opinion 
 
A.         A mediator is ethically required to maintain confidentiality of “all information 
revealed during mediation except where disclosure is required by law.”  Rule 10.360(a).  
Confidentiality is one of the most fundamental precepts of mediator ethics.  A mediator’s 
obligation of confidentiality survives the completion of a mediation.  Absent either waiver 
by the parties or a requirement to report imposed by law, a certified or court-appointed 
mediator shall not reveal information communicated during a mediation.  Thus, taking the 
assertions in your question as true and complete (that is, that the document was not 
obtained independently through discovery in the current action), the Committee opines that 
the mediator in your question has violated at least Rule 10.360.      
 
         The Committee notes that in 2003, a grievance was filed against a mediator for reasons 
similar to those you describe.  In that case, the mediator repeated information which he 
learned in one mediation in a second mediation in which he was acting in the role of 
attorney.  After convening a meeting between the mediator and the complainant, the 
Mediator Qualifications Board found probable cause to believe that the mediator had 
violated the ethical standards, but decided not to pursue the case because “the violation, 
which was of an isolated nature, was recognized and understood by the mediator, and the 
mediator had already incorporated into his practice as a mediator a heightened concern for 
confidentiality for mediation proceedings.”  MQB 2003-002.  Similarly, in answer to your 
first question, the Committee is of the opinion that the mediator ethical standards may have 
been violated.   
 
         This conclusion is bolstered by the recently adopted Florida Mediation Confidentiality 
and Privilege Act, sections 44.401-406, Florida Statutes.  As you are aware, a certified or 
court-appointed mediator must comply with all statutes relevant to the practice of 
mediation.  Rule 10.520.  Since, as you indicate, the mediator/opposing counsel is a 
certified mediator, the Act would attach to any mediation facilitated (on or after the 
effective date of the Act, July 1, 2004), regardless of whether it was conducted pursuant to 
court order.   
 
         The Act defines a “mediation communication” as an “oral or written statement … by 
or to a mediation participant made during the course of a mediation, or prior to mediation if 
made in furtherance of mediation…”  Section 44.403(1).  If the document in question was 
obtained during the course of the mediation, and was not otherwise excluded from 
confidentiality pursuant to section 44.405(4)(a), the reference to the information would 
violate not only Rule 10.360(a), but also Rule 10.520.  If any of the enumerated exceptions 
applied, or if the document were otherwise discoverable and was, in fact, discovered 
independent of the mediation, it might not technically violate Rule 10.360(a), but would still 
likely be a violation of Rule 10.620, which specifically states that a mediator “shall not 
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accept any engagement, provide any service, or perform any act that would compromise the 
mediator’s integrity or impartiality.” 
          
B.        Your second question raises issues of both attorney and mediator ethics.  In relation 
to attorney ethical questions, the Committee refers you to The Florida Bar for guidance.  
With regards to the mediator standards, while there is no direct reference to withdrawal as 
an attorney in a future case, the Committee directs you to the discussion above, with 
specific reference to Rule 10.620.   
 
 
 
 
 
____________________________   ____________________________________ 
Date       Fran Tetunic, Committee Chair 
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