
 

  
 MEAC

 
Advisory Opinion                                          MEAC 2004-
12 0 

MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 32399  
 

March 18, 2005 
 

The Question 
 

Once again I have received a conference announcement for a program offered by a 
single mediator to be held in a facility with subsidized or free space at a cost of $250 (lunch 
on your own) for the day and 7.5 CEU's. I am asking what kind of contribution is it to the 
profession of Mediation to be profiteering on your profession at the expense of your 
colleagues? Yes, I understand caveat emptor and "whatever the market will bear". There are 
always those in such need of CEU's, obligation to the presenter or just so awash in 
wherewithal that convenience trumps cost. The rest of us need to make a living and still 
meet our CEU needs with quality programs. "Just go to the cheap events" is not an answer 
when accessibility to quality programs becomes economically discriminatory.  
  

In my experience with multiple professions such profiteering is just not an acceptable 
practice. Contribution to the profession means reasonable fees. Most professional CEU 
programs come in at a cost of $10 to $20 per hour of credit. Preparation for my certification 
as a mediator came in at just over $25 per hour, but that is a very rigorous and essential 
program with multiple speakers. Charging over $33 per hour just seems to me to be ethically 
offensive practice.  
  

Yes, there are some organizations offering programs in this cost range. But they do 
this as education marketing companies, not under the aegis of a certification, and they 
typically pay for speakers, high quality publications and high tech presentation in privately 
contracted facilities. Some even offer lunch. It just isn't the same. Do we have any standards 
of practice with regard to the offering of CEU programs, other than content? 
  
Submitted by a Certified County and Family Mediator 
Southern Division 
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Rules 10.600, 10.620, 10.690(c), 10.900(a), Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Florida Supreme Court Administrative Order AOSC00-8 
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 Ethically, a certified mediator is required to preserve the quality of the profession, to 
maintain forthright business practices, Rule 10.600, not provide any service that would 
compromise the mediator’s integrity or impartiality, Rule 10.620, and should support the 
advancement of mediation by participating in public education, Rule 10.690(c).  Consistent 
with those provisions, it is permissive for the charges for CME to be set by competitive 
market forces.  
 
Opinion 
 
 The Committee provides advisory opinions in response to “ethical questions arising 
from the Standards of Profession Conduct.”  Rule 10.900(a).  While these standards apply 
to mediators in the practice of mediation, not to training program providers, the Committee 
acknowledges that there are some general ethical standards which would arguably apply to 
certified mediators who are also mediation training providers.  Specifically, the Committee 
notes that a mediator is required to “preserve the quality of the profession” and is 
responsible for “maintaining … forthright business practices…”  Rule 10.600.  In addition, a 
mediator “should support the advancement of mediation by encouraging and participating 
in … public education,” Rule 10.690(c), and “shall not … provide any service … that would 
compromise the mediator’s integrity or impartiality.”  Rule 10.620.   
 
 Mediators have a variety of options to fulfill their continuing mediator education 
(CME) requirements, including some low or no cost options.  These are codified in an 
administrative order of the Chief Justice, AOSC00-08.  It provides that so long as the course 
or activity has “significant intellectual or practical content,” constitutes “an organized 
program of learning directly related to the practice of mediation,” and is conducted by an 
individual or group “qualified by practical or academic experience,” it can qualify for CME 
credit.   The order also provides that individuals may complete their hours by listening to 
audio tapes, rather than attending live programs.  Although 50 percent of all CME must be 
done in a “live” format, even this can be accomplished by listening to tapes, so long as it is 
done with another person and the individuals discuss the information presented on the tape.  
Mediators can (and do) create their own “low cost” CME activity. 
   

 
 
 
 
 
 
 
Although the Chief Justice has set guidelines which cover the required hours and 

reporting procedures (among other matters) for CME, monetary limits for training have not 
been established.  Therefore, implicitly, the charges for CME are set by the providers based 
on competitive market forces.  
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