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The Question 
 

I am certified by a Florida state agency as a private mediator of homeowners’ 
association disputes under its legislatively authorized Mandatory Mediation Program (HOA 
Program). A HOA Program case is initiated upon application of a Petitioner and payment 
of a filing fee of $200.00. 
 

The HOA Program states “private mediators shall bill the parties directly, who shall 
share the expenses and fees of the mediator equally, unless the parties agree to a different 
arrangement.  In addition, the mediator will deduct $100 from the Petitioner’s invoice and 
add $100 to the Respondent’s invoice, in order for parties to equally share the initial cost of 
filing the Petition for Mediation, in accordance with Chapter 720, F.S.”. 
 

Under [Florida Supreme Court] Rules, is it appropriate for a certified mediator to 
adopt the HOA Program billing practice in order to insure compliance with the Florida 
Statutes?                                                                                                             
 
Submitted by a Certified County and Family Mediator 
Central Division 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.330, 10.380, and 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Section 720.311, Florida Statutes 
61B-82.004, Florida Administrative Code. 
 
Summary 
 

The HOA Program billing procedures do not present any per se ethical concerns 
related to fees, expenses, or impartiality for a Florida Supreme Court certified mediator who 
participates in this program so long as the fees and their allocation between the parties are 
disclosed in advance of the mediation to the parties or their counsel, and the parties are 
given the option of agreeing to that arrangement or negotiating a different one.   
 
 
 
 
Opinion 
 

MEAC Question 2005-001 



MEAC Question 2005-001 
 

                                                

 A mediator is required to give parties or their counsel a written explanation of fees 
and costs prior to mediation.  Rule 10.380(c).  In setting those fees, a mediator shall be 
guided by the general principles enumerated in Rule 10.380, including subdivision (a), 
which states that “[f]ees charged for mediation services shall be reasonable and consistent 
with the nature of the case,” and subdivision (b)(3) which states that “all fees and costs shall 
be appropriately divided between the parties.”   
 

Additionally, a mediator shall comply with all statutes, court rules, local court rules, 
and administrative orders relevant to the practice of mediation. Rule 10.520.  In this 
particular situation, the mediator is working pursuant to a statutory framework.  Section 
720.311, Florida Statutes.  In order to implement this statute, the Department of Business 
and Professional Regulation adopted Administrative Rules of Procedure which provide that 
“[i]f a private mediator is used, the mediator shall bill the parties directly who shall share the 
expenses and fees of the mediator equally, unless the parties agree to a different 
arrangement.” 61B-82.004, Florida Administrative Code.  The Department requires 
participating mediators to collect the responding party’s half of the filing fee by adjustment 
of the mediator’s bills to the parties, absent contrary agreement of the parties, since the party 
requesting mediation is required to advance the entire filing fee.1   
 

The Committee opines that the procedures as outlined above do not present any per 
se ethical concerns related to fees, expenses, or impartiality for a Florida Supreme Court 
certified mediator who participates in this program so long as the fees and their allocation 
between the parties are disclosed in advance of the mediation to the parties or their counsel, 
and the parties are given the option of agreeing to that arrangement or negotiating a 
different one.  Rules 10.330 and 10.380.  However, as with any other ethical matter, a 
mediator should decline to mediate if the mediator believes the facts and circumstances 
might impair the mediator’s ability to follow the Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators.  

 
____________________________   ____________________________________ 
Date       Fran Tetunic, Committee Chair 

 
1   The letter of referral to mediation by the Homeowners’ Association Mediation and Arbitration Program 
contains the following language: 
 

As the mediator, you are responsible for the direct billing to each of the parties.  As section 
720.3011(2), F.S., requires that both parties share the costs of mediation equally, this includes the 
initial $200 filing fee.  Therefore, in your final billing, you must subtract a total amount of $100 from 
Petitioner invoice(s) and bill Respondent an additional $100 for their half of the filing fee. 
    


