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MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center P Supreme Court Building P Tallahassee, FL 
2399  3 

 
March 4, 2006 

 
The Question 
 
 I am the [name and title stricken] of a court alternate dispute resolution unit. 
 
 It is our procedure that all cases are assigned to the unit and subsequently 
assigned to a specific mediator. 
 
 I received a letter of complaint from a party about one of my certified family 
mediators in a family mediation.  That letter contained numerous “mediation 
communications”; a copy of the letter was sent to the Chief Judge of the circuit.  Our 
employment, incidentally, is with the State of Florida, Court Administration Division, 
and is “at the pleasure of the Chief Judge”. 
 
 The case did not have a specific order of referral, but there is, in effect, an 
Administrative Order executed by the, then, Chief Judge, that states, “Any party who 
seeks to schedule a final hearing (modifications) or trial (original actions)…shall first 
participate in mediation through the family mediation services provided by the court or a 
private mediator…The mediator shall certify that mediation is completed prior to either 
party scheduling a final hearing or trial.” 
 
 It is the normal circuit wide procedure that in cases such as these, when a 
complaint is made to the Chief Judge, a letter of response is sent to the complainant, and 
a copy of the complaint is placed in the court file. 
 
 During the mediation, the complainant advised the mediator that she was a 
friend of another mediator who does contractual work for our unit. 
 
 The case ultimately ended in an impasse being declared. 
 
 In the letter, the complainant advised that she had filed a motion for the matter to 
be “resumed” by a new mediator, which motion was, in fact filed.  
 
 This scenario presents many issues, which I request you analyze and advise me of 
your collective opinion. They are as follows: 
 
 1.  Does the definition of “mediator” as provided in Fla. Stat. s. 44.403, while it 
specifically states “a neutral, impartial third person (emphasis added) who facilitates the 
mediation process…” encompass the mediation unit for the purposes of confidentiality.  
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If not, does it apply to more than one person in co-mediation situations.  More 
specifically, was the letter from the party to me a breach of confidentiality of the of 
mediation communications as set forth in Fla. Stat. s. 44.405? 
 
 2. Am I “the body” conducting the investigation of the misconduct as set forth in 
subsection (6) of that statute create an exception to confidentiality so that the mediator 
may defend himself/herself and reveal mediation communications to me which would 
otherwise be a breach of the confidentiality? 
 
 3. Is the Chief Judge of the Circuit “the body” conducting the investigation of the 
misconduct which would allow the complainant to reveal mediation communications to 
him/her and, again, allow the mediator to defend himself/herself to that judge? 
 
 4. If the unit’s director has no authority to enforce deviation from the normal 
procedures of the circuit, i.e., placing the letter in the court file, can it be prohibited from 
doing so (which would be a clear breach of the confidentiality), and if so, by whom?  
 
 5. When the mediator was informed that the party was a friend of another 
mediator in the unit, should he/she have terminated the mediation due to a conflict of 
interest under Florida Rules for Certified and Court Appointed Mediators, Rule 10.340 
Conflict of Interest? 
 
 6. If the Court orders the parties to return to mediation can another mediator 
from the Court Unit conduct it under Rule 10.340 Conflict of Interest? 
 
 7. Can the Court order the mediation to “resume” under the terms of under Fla. 
Stat. s. 44.404(1) Mediation; duration the mediation ends when: (b) The mediator 
declares an impasse by reporting to the court or the parties lack of an agreement?  I 
recognize, the Court always has the power to re-refer the case to mediation but the 
specific motion involved in this case is “MOTION TO RESUME (emphasis added) 
MEDIATION BEFORE A NEW MEDIATOR”. 
 
 8. Does the ADR unit have a duty to disclose the complaint to the other party to 
the mediation, and send him/her a copy of the complaining letter, any responses, results 
of the investigations, and other documents or communications pertaining to this matter, 
under Rules 10.230(f) Mediation Concepts (full disclosure), 10.300 Mediator’s 
Responsibility to the Parties, 10.330 Impartiality and 10.410 Balanced Process? 
 
 9. Does the mediator have judicial immunity under Fla. Stat. s. 44.107 under the 
purview of the Administrative Order supra?  I ask this question because Fla. Stat. s. 
44.402(1)(a), a portion of the Mediation Confidentiality and Privilege Act, states that the 
act applies to “any mediation…(a) Required by statute, court rule, agency rule or order, 
oral or written case-specific court order or court administrative order (emphasis 
added);” while Fla. Stat. s. 44.107 gives the judicial immunity to “mediators serving 
under s. 44.102(1) states “Court-ordered” and s. 44.102(2) in each section uses the 
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phrase “refer to mediation”, which I believe infers that there must be a case-specific 
order. 
 
 I realize that these are extensive and complicated issues, however, due to this 
being an active case, and proceedings must be timely held in which these issues will be 
presented, I would appreciate it if you could expedite your deliberations and your 
response to this letter. 
 
 Thank you kindly for your assistance in this matter.  
 
    
Submitted by County, Family, Dependency and Circuit Mediator 
Northern Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.230(f), 10.300, 10.330, 10.340(b) and (c), 10.410, 10.810(b) and (c), 10.900(a), 
Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Committee Notes to Rule 10.340, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Sections 44.401 – 44.406, Florida Statutes 
 
 
Summary 
 
  1. While a mediation unit is not a mediator per se, many of the communications 
made to the mediation unit would be included under the umbrella of confidentiality.  
Each co-mediator is to be treated as a mediator subject to the Florida Mediation 
Confidentiality and Privilege Act.  The Committee declines to answer the question 
whether the party breached confidentiality as being beyond its jurisdiction. 
 
 2 and 3. Assuming the party has affirmatively requested that the complaint be 
handled at the trial court level, the mediator may reveal mediation communications to 
the mediation office charged with investigating the conduct.  
 
 4. Revelations made by a mediator in furtherance of a grievance investigation 
should be kept in a separate file independent from the court file. 
 
 5. The relationship described in the question would not necessarily be a “clear 
conflict” requiring the withdrawal of the mediator regardless of the express agreement of 
the parties.  However, if the mediator is no longer impartial or the parties request that 
the mediator no longer continue, the mediator is required to withdraw from the 
mediation. 
 
 6. A different mediator within the mediation unit may mediate if all parties, being 
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aware of the relationship, are agreeable to proceeding. 
 
 7, 8, and 9. The Committee declines to answer these questions because they are 
outside the Committee’s jurisdiction.  
 
 
Opinion 
 
 The Mediator Ethics Advisory Committee was created to provide written advisory 
opinions to ethical questions arising from the Standards of Professional Conduct 
submitted by mediators subject to these rules.  Rule 10.900(a). Some of the questions 
which you pose do not seek advice for mediators, but rather relate to responsibilities of 
the chief judge, the trial judge, or the parties.  The intent of the committee in writing this 
opinion is not to instruct a judge or an ADR unit on how to conduct administrative 
affairs.  Given that the jurisdiction of the Committee is to provide advice on ethical 
matters to mediators, this opinion should be read as limited to such matters. Thus, the 
Committee will provide answers to those questions that are within its jurisdiction and 
declines to answer the others.   
 
 As a preliminary matter, the Committee notes that the Rules provide that formal 
complaints against Florida Supreme Court certified mediators which are to be 
considered by the Mediator Qualifications Board (MQB) may either be filed directly 
with the Dispute Resolution Center (DRC) or in the office of the court administrator in 
the circuit in which the case originated (in which situation the complaint must be 
referred to the DRC within five days of filing.  Rule 10.810(b) and (c).  The Committee 
recognizes that a grievant may, in the alternative, wish to have a complaint handled 
informally at the local level and not initiate the formal grievance process through the 
Mediator Qualifications Board.  In such case, the complaint filed with a program need 
not be forwarded to the MQB; however, it is incumbent on the program and court 
administrator to inform the grievant of the option to pursue a formal grievance through 
the MQB and to determine if the complainant intended the complaint to be handled at 
the local or state level.  For purposes of answering these questions, the MEAC will 
assume that the grievant expressed a clear intent to have the complaint considered 
locally.   
 
 Question 1. Although the mediation unit is not a mediator per se, many of the 
communications made to the mediation unit by a mediation participant would be 
included under the umbrella of confidentiality because a mediation communication is 
defined as “an oral or written statement, or nonverbal conduct intended to make an 
assertion, by … a mediation participant made during the course of a mediation, or prior 
to mediation if made in furtherance of a mediation.”  (Emphasis added) Section 44.403(1), 
Florida Statutes.  In relation to the second part of Question 1, each co-mediator is to be 
treated as a mediator subject to the provisions of the Florida Mediation Confidentiality 
and Privilege Act.  Sections 44.401 – 44.406, Florida Statutes.   
 
 With regards to the final part of Question 1, that is whether the party may have 
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breached confidentiality, the Committee declines to answer the question because parties 
are not regulated by the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators. 
 
 Questions 2, 3 and 4. While these questions do not directly request advice relating 
to the ethical responsibilities of mediators, to the extent that an investigation were 
undertaken by the mediation unit or chief judge, the Committee offers the following 
guidance to a mediator who may be the subject of such an investigation.  Assuming the 
party has affirmatively requested that the complaint be handled at the trial court level, 
the mediation office charged with investigating the conduct could be construed as a 
“body” contemplated under section 44.405(4)(a)(6), Florida Statutes, and the mediator 
may reveal mediation communications to the mediation office during the investigatory 
process.  While unlikely, in some circumstances it may happen that the Chief Judge, and 
not the ADR director or mediation unit, conducts the investigation into mediator 
misconduct.   In such cases, the Chief Judge could also be construed as a “body” 
contemplated under section 44.405(4)(a)(6), Florida Statutes.  In either case, revelations 
made by the mediator in furtherance of an investigation should be “solely for the 
internal use of the body conducting the investigation of the conduct.”  Section 
44.405(4)(a)(6), Florida Statutes.  Consequently, the Committee would suggest that such 
information be kept in a separate file independent from the court file. 
  
 Question 5. In the scenario presented, it appears that, prior to the start of the 
mediation, the mediator was not aware of any relationship between the complainant and 
one of the contract mediators in the mediation unit.  If the mediator was unaware of that 
relationship, the mediator could not have disclosed this prior to the commencement of 
the mediation.   
 
 The Committee Notes to rule 10.340 provide, in relevant part, the following 
advice: 
 

Disclosure of relationships or circumstances which would create the potential for a 
conflict of interest should be made at the earliest possible opportunity and under 
circumstances which will allow the parties to freely exercise their right of self-
determination as to both the selection of the mediator and participation in the 
process.  

 
 Thus, upon learning of this information, the mediator should address it 
immediately with both parties.  If the mediator truly was unaware of the relationship, 
the mediator should so state, assert his/her impartiality (assuming s/he still is impartial), 
and allow both parties to decide whether to continue with that mediator or to request 
that the mediation be concluded.  Rule 10.340(b) and (c).  The Committee believes that 
the relationship between the party and another mediator, as described in the question, 
would not necessarily be a “clear conflict” requiring the withdrawal of the mediator 
regardless of the express agreement of the parties.  Rule 10.340(c).  However, if the 
mediator is no longer impartial or if the parties request that the mediator no longer 
continue, the mediator is required to withdraw from the mediation.  Rules 10.330(b) and 
10.340(c).   
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 Question 6. Since the Committee does not believe that the relationship between the 
party and a contract mediator with the unit necessarily creates a “clear conflict” 
pursuant to rule 10.340(c), a different mediator within the mediation unit may mediate if 
all parties, being aware of this relationship, are agreeable to proceeding. 
 
 Question 7. The Committee declines to answer this question because it asks what a 
judge is permitted to do, a matter outside the Committee’s jurisdiction.  Rule 10.900(a).   
 
 Question 8. The rules you cited, rule 10.230(f), 10.300, 10.330, and 10.410, do not 
address obligations of an ADR unit.  The Committee thus declines to answer this 
question which is outside of its jurisdiction.   
 
 Question 9. The Committee declines to answer this question since it calls for an 
interpretation of statutes.   
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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