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The Question 
 

I need some clarification. 
 

For training I have completed the 40 hours mediator training as required to 
qualify as a Family Mediator according to the Florida Rules. However I am 
currently certified as a County mediator. Recently I have created a company and I 
have an agreement with two other mediators I can call on for Family Mediation or 
other conflict. 

 
My advertisement read as follow: “Got Conflict…. Mediate, Divorce through 

mediation contested or uncontested. Call 555- 5555.” Several of my company cases 
have been referred to the [county deleted] Bar association for Lawyer referral, for 
the fact that I felt that an attorney would be best for client’s case. 
 

Some of my clients feel comfortable with me mediating their dissolution of 
marriage despite being informed that I am a county mediator, and have the training 
for Family mediation. My forms always indicate that I am county mediator. Most of 
the time my clients have a language barrier and need help with the forms. 
 

Are there any ethical issues that I need to be aware of so I can fix it 
immediately? 
    
Submitted by County Mediator 
Central Division 
 
 
Authority Referenced 
   
Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators: 10.100(e), 10.370, 
10.610, and 10.640 
Florida Rules of Civil Procedure: 1.720(f) 
Florida Rules of Juvenile Procedure: 8.290(e) 
Florida Family Law Rules of Procedure: 12.741(b)(6) 
MEAC Opinions: 99-013, and 2000-004, and 2000-009 
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Summary 
 
 If the quotation provided is the complete advertisement and the telephone 
number relates to a person (or company) that does provide mediation services, it 
does not violate the mediator’s ethical standard for advertising.  However, if the 
advertising mediator is not competent to mediate the cases advertised, or if there 
were additional text which was false or misleading, the advertisement would violate 
rule 10.610.  
 
 
Opinion 
 
 Based on the facts that are presented in this question, the Committee has 
identified two potential areas of concern, namely, advertising and assisting 
unrepresented parties in pursuing a dissolution of marriage.  The Committee notes 
as a preliminary matter that as a Florida Supreme Court certified county mediator, 
you are bound by the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
even when handling a pre-suit case.    
 
 In relation to advertising, a mediator is obligated to “ensure that any 
advertisements of the mediator’s qualifications, services to be rendered, or the 
mediation process are accurate and honest.”  Rule 10.610.  A mediator is also 
prohibited from engaging in marketing practices which contain “false or misleading 
information.”  Rule 10.610.  It is unclear from your question whether the quotation 
you provided from your advertisement represents the entire advertisement or 
merely a portion thereof.  If the quotation is the complete advertisement and the 
telephone number relates to a person (or company) that does provide mediation 
services, the Committee believes that it is neither false nor misleading and 
therefore does not violate the mediator’s ethical standard for advertising.  The 
Committee distinguishes your factual situation from the improper situation 
described in MEAC 99-013 (in which a letterhead not specifying which of two 
attorneys was a certified mediator was deemed misleading), since there is no claim 
of certification in your advertisement.   
 
 The Committee notes that currently there is, with one exception,1 no 
requirement that an individual be certified as a mediator in order to offer mediation 
services.  In addition, the applicable rule allows parties, within ten days of a court 
order of referral to mediation, to agree to utilize a non-certified mediator who is 
“qualified by training or experience to mediate all or some of the issues in the 
particular case.”  Rule12.741(b)(6)(A)(iii), Florida Family Law Rules of Procedure.   
 

 
1 Rule 10.100(e) recently created a certification requirement in relation to senior judges who also 
wish to serve as mediators.   See also, rule 1.720(f), Florida Rules of Civil Procedure; rule 8.290(e), 
Florida Rules of Juvenile Procedure; and rule 12.741(b)(6), Florida Family Law Rules of Procedure.  



 

  
 

 The Committee notes that a mediator shall “decline an appointment, 
withdraw, or request appropriate assistance when the facts and circumstances of 
the case are beyond the mediator’s skill or experience.”  Rule 10.640.  In light of the 
foregoing, and given the fact that you completed a Florida Supreme Court certified 
family mediation training, the Committee cannot conclude that you are not 
competent to mediate dissolution of marriages and thus, the advertisement, on its 
face, does not necessarily violate the ethical standards.  However, if you were in fact 
not competent to mediate those cases or if there were additional text which was 
false or misleading, the advertisement would be misleading and thus, violate rule 
10.610.       
 
 In relation to assisting unrepresented parties, the Committee directs your 
attention to MEAC 2000-009, in which the Committee stated that: 
 

… assisting pro se litigants with filling our forms approved by the 
Supreme Court after a mediated settlement is not a per se 
violation of the mediation rules.  However, the Committee 
recommends that mediators proceed with the utmost caution 
because mediation rules, as well as other professions’ standards of 
conduct, could be violated.  
 

 In particular, the Committee in MEAC 2000-009 noted that rule 10.370 
discusses the way in which information is provided and when the mediator must 
advise parties to seek independent legal advice.  The opinion suggests that the rule 
could be violated if the mediator lacks the requisite knowledge or experience or if 
the mediator fails to advise a party of the right to seek independent legal counsel.  
The opinion also cautions that it is beyond the scope of this Committee to interpret 
codes and standards of professional conduct of professions other than Supreme 
Court certified mediators, which would preclude the providing of advice related to 
the unauthorized practice of law.   
 
 Additionally, the Committee has elsewhere cautioned mediators assisting 
parties in completing dissolution of marriage forms not to make any substantive 
decisions for the parties.  MEAC 2004-004. The mediator must take special care to 
avoid making such substantive decisions for the parties, particularly wherein 
language fluency (or cultural background) may make it more likely that the parties 
will rely on the mediator’s suggestions as to how to complete the forms.  The 
Committee opines that the safest course for a mediator in those circumstances is to 
err on the side of caution and refer the “clients” to counsel for advice as to how to 
complete the forms.  
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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