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The Question 
 

1)  Upon reaching an impasse, (but only because a litigant did NOT 
have full settlement authority, even though they were instructed to have 
such on the NOTICE TO APPEAR FOR PRETRIAL 
CONFERENCE/MEDIATION, and, told the Judge they had the FULL 
AUTHORITY), is it a breach of Confidentiality to state on the Stipulation in 
the open body, "Did not have FULL settlement authority"?   
 

2)  Doesn't any/all writings on the Stipulation negate Confidentiality 
since the parties involved sign same?
 
Submitted by a Certified County Mediator 
Central Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.360 and 10.500, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Sections 44.401 – 44.406, Florida Statutes 
Rules 1.720(b) and 1.730(a), Florida Rules of Civil Procedure 
MEAC Opinions: 95-009, 99-002, 2001-010, and 2004-006 
 
 
Summary 
 
 A) Yes, it would be an ethical violation to report to the court that a party 
did not have full settlement authority.  Under the circumstances presented, 
the mediator is limited to reporting that no agreement was reached.   
 
 B)  No, the parties’ signatures on the stipulation form are insufficient to 
authorize a mediator to disclose otherwise confidential information. 
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Opinion 

 (A) The mediator’s report (what you refer to as a stipulation) to the 
court when a mediation ends in an impasse is limited to stating the lack of an 
agreement without comment or recommendation. Rule 1.730(a), Florida 
Rules of Civil Procedure.   

 
 The mediator’s inclusion of communications showing a lack of 
authority to settle in the mediator’s report violates the prohibition against 
disclosure of confidential communications by the mediator.  Rule 10.360 and 
sections 44.401 – 44.406, Florida Statutes.   

 
In MEAC 95-009, the opinion states that 
 
If the parties display a reluctance to participate in the 
orientation phase of the process, and the mediator is unable to 
persuade the parties to participate, the mediator is not 
permitted to require the parties to remain at mediation; 
however, the mediator may report to the court the lack of 
appearance by the party or parties pursuant to rule 1.720(b). 
[emphasis added]  See also MEAC 99-002(c) and 2001 -010. 

   
 The MEAC notes that this opinion predates the adoption of the Florida 
Mediation Confidentiality and Privilege Act (2005), which lists specific 
exceptions to confidentiality and privilege for mediation communications.  
Section 44.405(4)(a), Florida Statutes.  None of the listed exceptions would 
now authorize the mediator to make such a report.  In addition, pursuant to 
section 44.404(1), Florida Statutes, a “court-ordered mediation begins when 
an order is issued by the court…”  Thus, by the time you were to learn of the 
lack of authority the mediation would have already begun for purposes of 
confidentiality and privilege.  In light of the foregoing, the MEAC is obligated 
to recede from the opinions offered in 95-009, 99-002, and 2001-010 relating 
specifically to the mediator’s report to the court based on nonappearance.  
Specifically, under these circumstances, the mediator is limited to reporting 
that no agreement was reached.  The mediator may report nonappearance in 
the event that a party does not physically appear at the mediation.      

 
 Your implication that the litigant (presumably a representative of the 
party since a party by definition would have full authority even if he or she 
does not choose to use the authority) may have intentionally deceived (or at 
least inadvertently misled) the judge causes the Committee concern.  
However, the Committee does not see any mechanism through which you can 
communicate to the judge that the person involved does not possess full  
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authority.  While rule 10.500 requires the mediator to be accountable to the 
court, such act must be effectuated in a manner consistent with other ethical 
rules. See, MEAC 2004-006.   

 
 (B) In response to your second question, the parties’ signatures on the 
stipulation form are insufficient, without more, to authorize you to disclose 
otherwise confidential information.  This proposed method neither qualifies 
as a “signed written agreement” under section 44.405(4)(a) nor as an express 
(specifically stated) waiver of confidentiality under section 44.405(4)(a)1.  
Thus, the proposed disclosure of confidential mediation communications on 
either a stipulation form or a mediator’s report, even if signed by the parties, 
would violate rule 10.360. 
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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