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The Question 
 
The Facts: 
 
 A mediation takes place that results in a partial settlement. Of the two parties, 
one is represented and one is pro se. 
 
The Question: 
 
 Is it forbidden legal advice for the mediator to advise the pro se party to retain 
an attorney to represent them in court for the trial of the unsettled balance of the 
matter? 
 
 I look forward to hearing from you.  
 
Submitted by a Certified Family and Circuit Mediator 
Southern Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.330, 10.310(a), and 10.370, Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators 
 
Summary 
 
 A mediator is obligated to advise a party of the right to seek counsel, if the 
mediator believes that the party does not understand or appreciate how an agreement 
may adversely affect the party’s legal rights or obligations, but is prohibited from 
giving "a personal or professional opinion intended to coerce the parties, unduly 
influence the parties, decide the dispute, or direct a resolution of any issues." 
 
 
Opinion 
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In the scenario you describe, the partial agreement may affect legal rights and 
obligations based on matters included, as well as excluded, from the partial 
agreement.  If the mediator believes a party does not understand or appreciate how a 
partial or full agreement may adversely affect legal rights or obligations, “the 
mediator shall advise the party of the right to seek independent counsel.”  Rule 
10.370(b).  This obligation to advise of the right to seek counsel stands in stark 
contrast with the prohibition of giving "a personal or professional opinion intended 
to coerce the parties, unduly influence the parties, decide the dispute, or direct a 
resolution of any issues." Rule 10.370(c).  Essentially, the mediator should not tell a 
party what to do, but "[c]onsistent with standards of impartiality and preserving 
party self-determination, a mediator may provide information that the mediator is 
qualified by training or experience to provide."  Rule 10.370(a).  Based on the facts 
you present, the most appropriate time to determine if a party understands his/her 
rights and obligations and advise of the right to seek counsel would be prior to the 
time the mediation resulted in a partial agreement. What happens following the 
partial agreement may affect the party's decision to resolve some of the matters at 
mediation.  Along with maintaining impartiality, rule 10.330, the mediator is 
responsible for assisting the parties in reaching informed and voluntary decisions 
while protecting their right of self-determination, rule 10.310(a).  
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