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April 9, 2007 
 
The Question: 
 

I would appreciate guidance from the MEAC on the following scenario 
that I observed during a small claims mediation. 
 

In XXX county, small claims mediation is conducted in the courthouse 
at the time of the pre-trial conference.   
 

Parties A & B were referred by the judge to mediation.  When the 
mediator and the parties reached the doorway of the mediation room, the 
mediator inquired of the 4 people following him, who they were.  The parties 
each identified themselves and introduced the non-party family member they 
brought with them to the mediation.  Upon this introduction, the mediator 
replied “I only mediate with the named parties so the non-parties [he referred 
to them by name] will need to wait outside”.  Both parties objected to their 
non-parties being “left outside” the mediation room and neither party offered 
an objection as to the other parties’ non-party coming into the mediation 
room.  The mediator replied to their objections by stating that “mediation is 
confidential so they [non parties] are not allowed in the mediation room, 
however, if at any time you need to come outside and talk with them, you can 
do so”.  To this reply, the parties appeared somewhat more at ease and 
entered the mediation room.  
 
My questions are: 
 

A. Is it permissible for a mediator to dictate, over the parties objections, 
who attends mediation?  

 
B. Is it appropriate for the mediator to instruct nonparties they can not 

participate in mediation because the mediation is confidential?  
 

C. Is it a violation of confidentiality for a mediator to direct a party or 
parties that s/he can discuss mediation communications with someone 
who does not attend the mediation without consent of all parties?   

 
 
Submitted by a Certified County Mediator 
Northern Division 
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Authority Referenced 
 
Rules 10.230, 10.310(a), 10.360(a), and 10.520, Florida Rules for Certified 
and Court-Appointed Mediators 
Sections 44.403(1) and (2), 44.405(1) and 44.405(4)(a), Florida Statutes 
 
Summary 
 

A.  No, while a mediator may facilitate discussion on the subject 
between the parties, the mediator may not “dictate” to the parties who 
attends their mediation.   
 

B.  No, the appropriate procedure would be for the nonparty 
participants to be told that they are also bound by the confidentiality 
requirements in statute and rule.   
 

C.  Although a mediator would not commit a direct violation of 
confidentiality by suggesting that a party, without the consent of all parties, 
discuss mediation communications with someone who does not attend the 
mediation, it is nonetheless unethical to do so because it could lead to a 
breach of confidentiality by another.  
 
Opinion 
 

A.  It is not permissible for a mediator to dictate, over the parties’ 
objections, who attends mediation.  While a mediator may facilitate 
discussion on the subject between the parties, the mediator may not “dictate” 
to the parties who attends their mediation.  “Decisions made during a 
mediation are to be made by the parties.” Rule 10.310(a).  In the scenario you 
describe, if the parties seem to be agreeing on having non-parties participate 
in their mediation, the mediator must confirm that the parties agree as to 
each nonparty participant.  This is consistent with the fundamental concepts 
of mediation listed in rule 10.230, which include an emphasis on “the needs 
and interest of the parties” and “procedural flexibility.” 
 

B. Since the attendance of a “nonparty” does not impact the 
confidentiality or privileged nature of mediation communications pursuant to 
section 44.405, Florida Statutes, the mediator’s giving that statute as the 
reason for excluding the nonparties would be improper. The appropriate 
procedure would be for the nonparty participants to be told that they are also 
bound by the confidentiality requirements in statute and rule. 
 

C. Although a mediator would not commit a direct violation of 
confidentiality by suggesting that a party, without the consent of all parties, 
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discuss mediation communications with someone who does not attend the 
mediation, it is nonetheless unethical to do so because it could lead to a 
breach of confidentiality.  Rule 10.520 and section 44.405(1), Florida 
Statutes.  A mediator is required by rule 10.360(a) to “maintain 
confidentiality of all information revealed during mediation except where 
disclosure is required or permitted by law or is agreed to by all parties.”  The 
word “maintain” is defined by Merriam-Webster Online as “sustain against 
opposition or danger; uphold and defend.”  The Committee would interpret 
the meaning of “maintain” within the context of the rule as requiring the 
mediator to refrain from taking any affirmative action to undermine the 
confidentiality of mediation, such as suggesting that a party violate the 
statutory confidentiality requirements.  The Committee notes that this, 
however, does not place the mediator in the position of having to ensure 
others’ compliance with the law.   
 

In the question you pose, the mediator would be “directing” a 
mediation participant1 to disclose a mediation communication2 to a person 
other than another mediation participant or participant's counsel.  A party 
who followed the mediator's direction would violate mediation confidentiality, 
and thus the mediator would be in violation of the requirement in rule 
10.360(a) that the mediator maintain confidentiality, unless one of the 
exceptions listed in section 44.405(4)(a) applies. 
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
 
 

                                                 
1 A mediation participant is defined in section 44.403(2) as a party or “a person who attends 
a mediation in person or by telephone, video conference, or other electronic means.” 
2 A mediation communication is defined in section 44.403(1) as “an oral or written statement, 
or nonverbal conduct intended to make an assertion, by or to a mediation participant during 
the course of a mediation, or prior to mediation if made in furtherance of a mediation….” 
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