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March 29, 2007 
 
The Question: 
 
 I have two questions which I would like some clarification on: 
 

A.  May a mediator in his/her report, pursuant to Fla. R. Civ. P. 1.730 
or Fla. Fam. L. R. P. 12.740 state that a party and/or counsel failed to 
attend mediation? 
 
B.  There are times, especially in family mediation, where one party, at 
the commencement of mediation informs the mediator that he or she 
will not pay for his or her share of the mediation fee, believing that the 
opposing side should be responsible.  This may occur, even though 
there is a court order stating otherwise, and prior financial 
arrangements have been made.  May a mediator in his/her report, 
pursuant to Fla. R. Civ. P. 1.730 or Fla. Fam. L.R.P 12.740 state that 
although a party and counsel attends a mediation session, he/she failed 
to make arrangements for payment for mediation?  

 
 
Submitted by a Certified Family Mediator 
Southern Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Section 44.403, Florida Statutes 
MEAC Opinions: 95-001 and 2006-003 
 
Summary 
 

A.  Yes, a mediator may report to the court that a party or counsel has 
failed to attend a mediation if this conclusion is based on observation by the 
mediator and is not dependent on a “mediation communication” as defined in 
44.403, Florida Statutes.   
 

B.   The mediator may report the fact of nonpayment of mediation fees 
to the court.     
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Opinion 
 
 A.  A mediator may report to the court that a party or counsel has failed 
to attend a mediation if this conclusion is based on observation by the 
mediator and is not dependent on a “mediation communication,” as defined in 
44.403, Florida Statutes.  Such a report would be consistent with a mediator’s 
obligation to “comply with all statutes, court rules, local court rules, and 
administrative orders relevant to the practice of mediation.”  Rule 10.520.  
 
 The Committee distinguishes a report of “physical failure to attend” 
from a report to the court that a party “did not have full settlement 
authority.”  MEAC 2006-003.  In that opinion, the Committee specifically 
stated that a “mediator may report nonappearance in the event that a party 
does not physically appear at the mediation.”   
 

B.  In a previous opinion, the Committee opined that “a mediator… is 
entitled to compensation at the time the services are rendered in accordance 
with the agreement of the parties or the Court order appointing the 
mediator.”  MEAC 95-001.  The Committee further opined that in the event 
that a mediator is not paid, “the mediator may seek payment in any lawful 
manner” which includes the “filing of a separate lawsuit or the filing of a 
motion with the presiding judge seeking payment of the mediator’s fee.”   
 

Since the mediator would not be relying on a “mediation 
communication,” as defined in section 44.403, Florida Statutes, there would 
be no statutory confidentiality restrictions on reporting to the court that the 
fees were not paid (rather than reporting to the Court that the party stated 
s/he would not pay).  Thus, the Committee believes that the mediator may 
report the fact of nonpayment of mediation fees to the court.     
 
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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