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March 29, 2007 
 
The Question: 
 
Dear MEAC: 
 

I am the [title omitted], and I have an ethical dilemma with which I 
hope you can assist me.   
 

The dilemma was created by your recent Advisory Opinion No. 2006-03 
which I interpret to stand for the proposition that a mediator may not disclose 
a non-appearance due to lack of  full authority to settle when the information 
was disclosed during the mediation, and, even more critically, during caucus.  
This proposition is based upon the theory that strict construction of Fla. Stat. 
§§ 44.401-406, the Mediation Confidentiality and Privilege Act, requires this 
information if obtained during mediation to be kept confidential as it is not an 
enumerated exception to the statute. 
 

My dilemma and concern is whether a mediator can disclose any non-
appearance at any stage of the mediation.  
 

My analysis is that a mediator can not.  This, of course, conflicts with 
your opinion 2005-007 which states that a mediator may report a non-
appearance if due notice is given to the non-appearing party and good cause is 
not shown for rescheduling (which while it predates the opinion of 2006-03 it 
was after the enactment of the Confidentiality and Privilege Act).  It also 
conflicts with Areizaga vs. Board of County Commissioners of Hillsborough 
County, 935 So. 2d 640 (Fla. 2d DCA 2006) and Rule 10.510 which requires a 
mediator to be candid with the Court, along with various Rules of Procedure 
which provide for sanctions for non-appearances. 
 

My analysis is as follows: 
 

Before the enactment of the Mediation Confidentiality and Privilege Act, 
the mediation commenced when the orientation was delivered by the mediator.  
With the enactment of Fla. Stat. 44.404, mediation begins when the Order of 
Referral is signed.  My understanding of this provision is that the 
confidentially attaches when the order is signed, while the remainder of the 
process begins after orientation.   
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This provision, when coupled with MEAC Opinion 2006-03 seems to 
stand for the proposition that since a non-appearance is not an enumerated 
exception to confidentiality it is confidential. 
 

If this is the case, and I hope it is not, I have difficulty with the concept 
that a mediator may not disclose that a party violated the Order of Referral to 
Mediation by failing to appear at the mediation, especially when a number of 
other sources infer that he/she can disclose that information. 
  

Please help me out with this.  Thank you for your kind attention. 
 
Submitted by a Certified County, Family, Circuit and Dependency Mediator 
Northern Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.360 and 10.510, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Section 44.403(1), Florida Statutes 
Merriam-Webster Online  
MEAC 2005-007 
Areizaga v. Board of County Commissioners of Hillsborough County, 935 So. 2d 
640 (Fla. 2nd DCA 2006) 
 
Summary 
 

A mediator may report a party’s failure to appear at mediation so long 
as it is based on the physical fact of a failure to appear and not on a mediation 
communication or assertion. 
 
Opinion 
 
 A mediator has the ethical obligation to maintain mediation 
confidentiality.  Rule 10.360.  Confidentiality applies to a “mediation 
communication,” defined as “an oral or written statement, or nonverbal 
conduct intended to make an assertion, by or to a mediation participant made 
during the course of a mediation, or prior to mediation if made in furtherance 
of a mediation.”  Section 44.403(1), Florida Statutes.  The Committee does not 
view someone’s failure to appear at a mediation as an “assertion” as the term is 
used in section 44.403(1), Florida Statutes.  Therefore, the failure to appear 
would not be a mediation communication subject to confidentiality 
requirements.     
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 The term “assert” is defined in Merriam-Webster Online as to “state or 
declare positively and often forcefully or aggressively.”  While such assertions 
would normally be in the written or oral mode, they may also be nonverbal.  
The Committee believes that the type of nonverbal assertion referenced does 
not extend to the act of not being present for a mediation, but is rather 
intended to include nonverbal actions such as a nod or shrug of the shoulders 
when intended to convey information.   
 
 The situation you describe is distinguished from that in MEAC 2005-007 
because the latter involved communicative assertions (mediation 
communications) that formed the basis for a mediator reaching the 
determination that a party lacked the full authority to settle at mediation.  The 
Areizaga opinion you reference does not conflict with MEAC 2005-007 because 
Areizaga does not involve mediation communications, but rather the physical 
fact of a failure to appear.  Finally, the Committee notes that the candidness 
requirement in rule 10.510 is irrelevant since it is limited to the mediator’s 
candor to the court regarding the mediator’s qualifications, availability, and 
other administrative matters. 
 
 
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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