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The Question: 
 

I am a certified circuit mediator.  After a mediation conference in a 
civil case when a partial or final agreement is reached, the settlement 
agreement is reduced to writing and signed by all the parties and their 
counsel, if any, in accordance with Rule 1.730, Florida Rules of Civil 
Procedure.  A Mediation Disposition Report is then filed with the court 
advising it that the case was resolved.  Generally, I do not attach a copy of 
the mediated settlement agreement to the Mediation Disposition Report.  In 
a recent case, an attorney inquired as to whether or not the mediated 
settlement agreement might be furnished to the employer for one of the 
parties.  He referred me to Section 44.405(4)(a), Florida Statutes.   
 
 Under Rule 12.740(f), Florida Family Rules, a mediated 
settlement agreement is submitted to the court unless the parties 
agree otherwise. 
 
 I would appreciate a response to the following questions: 
 
  A. Would it be appropriate in a civil case to routinely attach a 
mediated settlement agreement (whether partial or final) to the 
Mediation Disposition Report which is submitted to the court after a 
mediation conference? 
 

B. If one party in a civil case requests that the mediated 
settlement agreement be attached to the Mediation Disposition Report 
but the other objects, should I attach the mediated settlement 
agreement to the Mediation Disposition Report filed with the court? 
 

C. If the mediated settlement agreement in a civil case is not 
attached to the Mediation Deposition Report filed with the court, may 
either of the parties furnish a copy of the mediated settlement 
agreement to his or her employer, a friend, acquaintance or other non-
interested party? 
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Authority Referenced 
 
Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
Section 44.405(4)(a), Florida Statutes 
Rule 1.730(b), Florida Rules of Civil Procedure 
 
Summary 
 

A.  No, it would not be appropriate to routinely attach the mediated 
settlement agreement to a circuit civil case in light of the requirements of 
rule 1.730(b), Florida Rules of Civil Procedure. 
 

B.  No, see above. 
 

C.  The Committee declines to answer this question since it asks for an 
opinion on the behavior of someone other than a certified or court-appointed 
mediator. 
  

Opinion 
 

A. No, it would not be appropriate.   “A mediator shall comply with all 
… court rules … relevant to the practice of mediation.”  Rule 10.520.  Rule 
1.730(b), Florida Rules of Civil Procedure, the rule applicable to circuit civil 
mediation, states in relevant part: 

 
If a partial or final agreement is reached, it shall be reduced to 
writing and signed by the parties and their counsel, if any.  The 
agreement shall be filed when required by law or with the 
parties’ consent.  A report of the agreement shall be submitted 
to the court or a stipulation of dismissal shall be filed. . . .  No 
agreement under this rule shall be reported to the court except 
as provided herein. 

  
The plain language of the rule makes it clear that, unless the parties 

agree to file the agreement or the law otherwise requires its filing, the 
agreement must not be attached to the Mediation Disposition Report.  You 
may only attach the mediated settlement agreement when required by law or 
upon agreement of all parties.   
 

B. In light of the foregoing, it would be inappropriate to attach the 
mediated agreement to the report if any party objects, because, necessarily, 
you would not have the consent of all parties.   
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C. The Committee declines to answer this question since it asks for an 
opinion on the behavior of someone other than a certified or court-appointed 
mediator.1   
 

 
 

 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
 
 

 
1  However, the Committee would note that section 44.405(4)(a), Florida Statutes, 
provides that “there is no confidentiality or privilege attached to a signed written settlement 
agreement reached during a mediation, unless the parties agree otherwise….” 


