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The Question 
 

In addition to performing family court mediation services, I prepare 
retirement orders (QDROs, COAPs, etc.) for a fee.  Generally, one or both of 
the divorce attorneys contact me to perform this service.  Occasionally, they 
have one of the clients engage my services instead.  My role is to obtain the 
necessary information from them (details of the retirement plan, copy of the 
final judgment and settlement/mediation agreement, if any), contact the plan 
administrator to ascertain the necessary format for the order, prepare the 
order, obtain approval of the order from both attorneys (or parties if 
attorneys are not involved) and from the plan administrator.  Finally, I 
forward the order to the court, obtain a certified copy and forward that to the 
plan administrator.  In this capacity, I act as a neutral, not representing 
either party. 
 

On a couple of occasions, after I have completed a mediation, I have 
been asked to prepare a retirement order for that case.  To date I have 
indicated my concern that this would be a conflict and have not taken on this 
activity. 
 

My question is whether it would be ethically proper for me to prepare 
the retirement orders for a case I have mediated so long as both parties waive 
any conflict which might exist. 
 
Thank you for your assistance 
 
Certified Family Mediator 
Northern Division 
 
Authority Referenced 
 
Rules 10.340(d) and 10.620, Florida Rules for Certified and Court Appointed 
Mediators 
MEAC Opinions 2004-004, and 2005-004 
 
Summary 
 
 It is not ethically proper to prepare retirement orders after having 
served as mediator for the case regardless of whether the parties have waived 
any conflict of interest.   
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Answer 
 
 It is not ethically proper to prepare retirement orders after having 
served as mediator for the case regardless of whether the parties have waived 
any conflict of interest.  Although rule 10.340(d), Conflict During Mediation, 
appears to limit a mediator from creating a conflict of interest during a 
mediation, MEAC 2004-004 set forth the proposition that it is “inappropriate 
for a mediator to represent either party in any dissolution proceeding or in 
any matter arising out of the subject mediation.”  In addition, MEAC 2005-
004 expanded the prohibition to provide that “a mediator may not represent 
both parties in any matter arising from the subject mediation.” Despite your 
assertion that you are acting as “a neutral” when preparing these retirement 
orders and not representing either party, The Florida Bar considers the 
preparation of a QDRO to be legal activity and has pursued unauthorized 
practice of law (UPL) actions against non-attorneys who prepare QDROs.   
 
 A mediator shall not provide any service that would compromise the 
mediator’s integrity and impartiality.  Rule 10.620.  Given this general 
prohibition and the previous opinions, the Committee must take the position 
that it would be ethically inappropriate for a mediator to prepare a QDRO for 
parties for whom the mediator has mediated even if the parties waive any 
conflict of interest.     
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