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The Question

['am a certified family mediator working on staff in [a] court mediation program. My
questions relate directly to agreements in court-ordered family mediations conducted and written
by court staff.

I received a request to file a “Notice of Confidential Information” pursuant to Florida
Rule of Judicial Administration 2.420. The mediated agreement between the parties contained
specific bank account information required by the bank in the agreement to split the account.
Rule 2.420 rule states that the “filer” of a court record at the time of filing shall indicate whether
any confidential information is included within the document being filed.

Question One: Is it ethically appropriate for a mediator to complete and file a “Notice of
Confidential Information” pursuant to Rule 2.420, Florida Rule of Judicial
Administration, upon the request of a party or party’s attorney?

Question Two: If it is appropriate, would the mediator be considered the “filer” of the
information?

Question Three: If it is appropriate, would the mediator be considered a designee of a
Jjudge? Amendments to Rule 2.420 exclude “the clerk of court or designee of the clerk, a
judge, magistrate hearing officer, or designee of a judge, magistrate, or hearing officer”
from the definition of filer.
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Authorities Referenced

Rules 10.220, 10.300, 10.340 (d), 10.330(a), and 10.420(c), Florida Rules for Certified and
Court-Appointed Mediators

Committee Note to Rule 10.340 (d), Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators
Rule 2.420(d)(2), Florida Rules of Judicial Administration

MEAC Opinions 2011-017 and 2011-004
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Summary

Answer to Question 1: It is beyond the scope of a mediator’s role and responsibilities to
complete and file a “Notice of Confidential Information within Court Filing” pursuant to rule
2.420(d)(2), Florida Rules of Judicial Administration.

Answers to Questions 2 and 3: The court is the appropriate body to determine who is considered
a “filer” and a “designee of a judge” under rule 2.420(d)(2), Florida Rules of Judicial
Administration; therefore, the MEAC declines to answer these questions.

Opinion
Answer to Question 1:

It is beyond the scope of a mediator’s role and responsibilities to complete and file a
“Notice of Confidential Information within Court Filing” (“Notice”) pursuant to rule 2.420(d)(2),
Florida Rules of Judicial Administration. The role and responsibilities of the mediator are
described in rules 10.220 and 10.300, Florida Rules for Certified and Court-Appointed
Mediators. These include, but are not limited to: reducing obstacles to communication, assisting
in the identification of issues, exploring alternatives to resolution, facilitating voluntary
agreements, providing a forum for consensual dispute resolution, avoiding coercion, maintain
impartiality and protecting the self-determination of the parties,

Moreover, rule 10.420(c), when outlining the closing of the mediation, indicates a
mediator shall “discuss with the parties and counsel the process for formalization and
implementation of the agreement.” In such a discussion, the parties and their attorneys could
address who among them (parties or attorneys) will file the “Notice of Confidential Information
within Court Filing” and include that provision in the mediation agreement if they so desire. The
MEAC believes the responsibility lies outside the realm of the mediator’s role and duties.

Additionally, and perhaps most importantly, rule 10.340(d) states: “During a mediation, a
mediator shall not provide any services that are not directly related to the mediation process.”
The Committee Note to rule 10.340(d) advises: “to maintain an appropriate level of impartiality
and to avoid creating conflicts of interest, a mediator’s professional input to a mediation
proceeding must be confined to the services necessary to provide the parties a process to reach a
self-determined agreement.”

Answers to Questions 2 and 3:
The court is the appropriate body to determine who is considered a “filer” and &

“designee of a judge” under rule 2.420(d)(2), Florida Rules of Judicial Administration; therefore,
the MEAC declines to answer these questions.
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