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The Question

In MEAC 2010-004, the Committee opined that “. . . a mediator is prohibited from taking
on the dual role of mediator and notary.” In reaching that conclusion, MEAC relies on Rule
10.340(d)’s admonition that, “[dJuring a mediation, a mediator shall not provide any services that
are not directly related to the mediation process.” MEAC also quotes Rule 10.340’s Committee
Note: “To maintain an appropriate level of impartiality and to avoid creating conflicts of interest,
a mediator’s professional input to a mediation proceeding must be confined to the services
necessary to provide the parties a process to reach a self-determined agreement. Under
subdivision (d), a mediator is accordingly prohibited from utilizing a mediation to supply any
other services which do not directly relate to the conduct of the mediation itself. By way of
example, a mediator would therefore be prohibited from providing accounting, psychiatric or
legal services, psychological or social counseling, therapy, or business consultations of any sort
during the mediation process.” MEAC further references two earlier MEAC opinions, 2004-004
and 2007-005. Further, in MEAC 2011-004, MEAC “retain[ed] confidence in its conclusion and
affirms its position that a mediator is prohibited from taking on the dual role of mediator and
notary.” MEAC cited to the same authorities.

I write to ask you for further clarification of your opinions 2010-004 and 2011-004 in
light of the following.

The Rule specifies that “fdJuring a mediation, a mediator shall not provide any services
that are not directly related to the mediation process [emphasis supplied].” Fla. R. Med.
10.340(d). The rule begs the question of whether a mediator who notarizes the parties’ mediated
settlement agreement is doing so “[d]uring a mediation.”

Neither the Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, the Florida Rules of
Civil Procedure, the Florida Small Claims Rules, the Florida Rules of Juvenile Procedure, the
Florida Rules of Appellate Procedure, nor the Family Law Rules of Procedure specify when the
mediation process ends. However, the Florida Mediation Confidentiality and Privilege Act states
that mediation ends, at least for confidentiality and privilege purposes, upon the mediator
declaring an impasse, the mediator terminating the proceedings, or when “[a] partial or complete
settlement agreement, intended to resolve the dispute and end the mediation, is signed by the
parties and, if required by law, approved by the court.” Fla. Stat. §§ 44.404(1)(a), (2)(a). Since a
notary notarizes once the document has been signed before him/her, then the mediation has
ended at the time the notary performs his/her function: the parties have already signed the
settlement agreement. Thus, the mediator/notary is not performing his/her notarial service
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“[d]uring a mediation.” If that is the case, then the Rule, by its terms, does not apply to the
situation; instead we must look to limitations on post-mediation conduct. MEAC 2004-004 and
2007-005 apply to post-agreement conduct of the mediator.

Both of the opinions MEAC cites rely in large part on the Comment to Rule 10.340(d),
and evidence concerns with the neutral beginning to provide non-neutral services to the
mediation parties after the mediation process. MEAC 2004-004 dealt with whether a mediator,
after helping the parties reach a mediated settlement agreement, could assist the parties in
drafting such a “marital settlement agreement suitable for the parties to file with the court”. In
essence, the Committee agreed that a mediator could do so, as long as impartiality, party self-
determination, limits on professional advice were maintained. However, the Committee began to
balk at the mediator serving an increasingly attorney-like role, for example, in helping the parties
drafting pleadings to be filed (although the Committee properly noted a mediator could assist the
parties in completing the standard forms), and clearly drawing a line that a mediator should not
prepare packets of pleadings for the parties, relying in large part on Rule 10.340(d). Likewise, in
MEAC 2007-005, the Committee opined a mediator in a family mediation should not prepare a
proposed Qualified Domestic Relations Order (QDRO) because of both Rule 10.340(d) and
broader impartiality concerns. Those loss of impartiality concerns do not arise when the nature
of the service being provided post-mediation is quintessentially impartial, such as service as a
Notary Public.

As noted in Florida Jurisprudence, 2nd, a “*notary public’ is defined as a public, civil, or
ministerial officer, and impartial agent of the state, who in the performance of his or her duties
exercises a delegation of the state's sovereign power, as in attesting the genuineness of any deeds
or writings in order to render them available as evidence of the facts contained therein [emphasis
supplied].” Fla. Jur. 2d, Acknowledgments, etc. § 40. In fact, a notary public is required not to
“notarize a signature on a document if the notary public has a financial interest'”! in or is a party
to the underlying transaction. . . .” Fla. Stat. § 117.107(12). The very essence of the notary
public role is neutral and impartial. Thus, the post-mediation advocacy concerns that the MEAC
raises in 2004-004 and 2007-005 do not apply to the act of a notary public notarizing a mediated
settlement agreement that the notary, as mediator, helped the parties reach. Provision of that
notarial service is completely consistent with the impartial role of the mediator. For example,
County Mediators sign small claims stipulations routinely; most County Courts’ mediation
agreement forms require the mediator to sign. Since the mediator is not a party to the
agreement, the requirement of mediator signature is only justified as a means for the Court to be
confident that the deal being presented for approval is the deal the parties actually reached at
mediation. A notary public provides the same guarantee of authenticity when s/he notarizes a
mediated settlement agreement. Notarization of signatures is a ministerial post-mediation
function, entailing the same degree of impartiality as when signing a small claims stipulation,
making photocopies of the settlement agreement, or filing an agreement with the Court (a task
usually left to counsel).

Alternatively, if we suppose that the mediation is not ended at the time the
mediator/notary notarizes a mediated settlement agreement, then the notarial service is being
provided “[d]uring the mediation” but is “directly related to the mediation process.” Rule

al Other than receipt of a fee for service or employment by one of the parties. Fla. Stat. § 117.107(12).
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10.340(d). As a practical matter, parties who ask the mediator/notary to notarize a mediated
settlement agreement are only willing to enter into the mediated settlement agreement if the
parties’ signatures are notarized. Thus, the mediator/notary is still assisting the parties in
exploring settlement, while preserving the mediator/notary’s impartiality and the parties® self-
determination.

In this context, it is important to read the entirety of Rule 10.340(d): the Rule’s initial
sentence informs the balance of the paragraph. “Conflict During Mediation. A mediator shall not
create a conflict of interest during the mediation. During a mediation, a mediator shall not
provide any services that are not directly related to the mediation process.” Thus, the purpose
against provision of other services is to avoid the creation of a conflict of interest. This is borne
out by the examples given in the Committee Note, “By way of example, a mediator would
therefore be prohibited from providing accounting, psychiatric or legal services, psychological or
social counseling, therapy, or business consultations of any sort during the mediation process.”
Each of those examples is likely to entail greater assistance to one party than to the other, often
at the expense of the other. In contrast, notarizing a mediated settlement agreement raises no
such conflict of interest. The notary is not on one side or the other, is not advocating for either
side, and is not helping one side more than the other.

For all these reasons, whether the act of notarizing the mediated settlement agreement is
seen as occurring during or after the mediation, I urge you to reconsider 2010-004 and 2011-004,
and opine that mediator/notaries may notarize mediated settlement agreements they have helped
the parties reach.

Certified County and Circuit Mediator
Central Division

Authorities Referenced
Rule 10.340(d), Rules for Certified and Court-Appointed Mediators
Rule 10.340 Committee Note, Rules for Certified and Court-Appointed Mediators
§§ 44.404(1)(a), (2)(a), and § 117.107, Fla. Stat. (2013)

Florida Jurisprudence 2d, Acknowledgments, etc. § 40
MEAC Opinions 2011-004, 2010-004, 2007-005 and 2004-004

Summary

Engaging in the dual role of mediator and notary is ethically inappropriate.
Opinion

The Committee has been asked to reconsider its position in MEAC Opinions 2011-004
and 2010-004 and change its current position that mediators may not serve simultaneously as
mediators and notaries. After careful consideration of the inquirer’s argument for allowing such
dual services, the Committee declines to amend its” previous decisions and affirms once again
that such dual service is prohibited.
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Because the inquirer requested additional “clarification” of the MEAC’s previous
opinions on this subject, the MEAC offers the following:

The main tenets of the inquirer’s argument are 1) notarization is only ministerial in
function; 2) notarization takes place after the mediation is concluded, and 3) in small claims
courts, mediators are often required to sign the agreement written at mediation. The MEAC will
address each item in turn.

While the inquirer advances an artful argument, the MEAC does not agree with the
assertion advanced by the inquirer that “Notarization of signatures is a ministerial post-mediation
function, entailing the same degree of impartiality as when signing a small claims stipulation,
making photocopies of the settlement agreement, or filing an agreement with the Court (a task
usually left to counsel).” In fact, in further support of its position, the MEAC, refers to the
inquirer’s quote of the Florida Jurisprudence definition:

[A notary] exercises a delegation of the state's sovereign power, as in attesting
the genuineness of any deeds or writings in order to render them available as evidence of
the facts contained therein . . . .. [Emphasis added.]

The fact that a notary can and may be asked or required to attest to anything related to
the mediation is evidence enough to prohibit a mediator from performing this function.
Notarization puts the mediator in the position of potentially attesting (testifying perhaps) in a
subsequent proceeding. This is a possibility, in addition to the prohibition against a mediator
performing dual services, which is unacceptable to the MEAC. The Committee cautions
mediators that performing notary services should not be considered ministerial tasks similar to
making photo copies of agreements.

The second argument propounded by the inquirer is that the notarization takes place after
the mediation is ended. The inquirer bases this on the Mediation Confidentiality and Privilege
Act (Act) which states the mediation ends (for the Act’s purposes) when all necessary signatures
are executed. While this argument is an attempt to legitimize the process of notarization, it does
not hold true. If a notarization is necessary to finalize the signatures and thereby effectuate a
settlement, then the act of notarizing is during the mediation.

The third and final argument of the inquirer is to point out that many small claims
programs require mediators to sign court promulgated agreement forms before they deliver them
to the court at the end of a mediation. It is the opinion of the inquirer that this is because the
court wants an assurance that the “deal” presented to the court is the one to which the parties
agreed. The motives of the court in requiring mediators to sign small claims stipulation
agreements is pure speculation on the part of the inquirer, cannot be relied on by the MEAC, and
is beyond the MEAC’s jurisdiction. Further, and perhaps more importantly, the MEAC is not
asked here to opine on the requirements of court programs. Best practice might dictate that
courts require a mediator to sign a cover sheet and attach the parties’ agreement rather than
having the mediator sign the actual agreement.
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For the reasons set forth above, the MEAC retains confidence in its historical position
that a mediator should not perform the dual services of mediator and notary.

e ; . 4 4
Signed &nd Dated ' y Committee Chair
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