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The Question

May I sign the mediator’s oath below? I am concerned with the statement: solemnly
swear (affirm) that I will administer justice without respect to persons (below in bold).

MEDIATOR'S OATH (OR AFFIRMATION),
required by the Southern District of Florida of United States Bankruptcy Court,
in the Loss Mitigation Mediation Program
Effective April 1, 2013, as part of the
VERIFICATION OF QUALIFICATION TO ACT AS MEDIATOR

UNITED STATES BANKRUPTCY COURT ~ ****"
SOUTHERN DISTRICT OF FLORIDA VAR 10 2014
MEDIATOR'S OATH (OR AFFIRMATION)

Each mediator of the United States Bankruptcy Court shall take ~ """
the following oath or affirmation before performing the duties of his office:

"L do solemnly swear (affirm) that I will
administer justice without respect to persons, and do equal rights
to the poor and to the rich, and that I will faithfully and impartially

discharge and perform all the duties incumbent upon me as a
mediator for the United States Bankruptcy Court, Southern District
of Florida, under the Constitution and laws of the United States,
so help me God".

By:

(Signature)

(Print Name)

SWORN TO AND SUBSCRIBED
NOTARY PUBLIC, State of Florida at Large

My Commission Expires:

Submitted by a Certified County, Family, Circuit, Appellate
Southern Division
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Authorities Referenced

Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators
MEAC Opinion 2012-005
S.D. Fla. L.R. 9019-2 (A)(5) Mediation.

Summary

A Florida Supreme Court certified mediator subject to local rule 9019-2(A)(5), United
States Bankruptcy Court, Southern District of Florida, who is mediating in the Loss Mitigation
Mediation Program, may sign the referenced mediator’s oath currently required by the rule
without violating the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.

Opinion

Rule 10.520, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators, states, “A
mediator shall comply with all statutes, court rules, local court rules, and administrative orders
relevant to the practice of mediation.” (Emphasis added.)

Local rule 9019-2(A)(5), United States Bankruptcy Court, Southern District of Florida,
states, “Mediator’s Oath. Every mediator shall take the oath or affirmation prescribed by 28
U.S.C. Statute 453, before serving as a mediator. The oath may be administered by any person
authorized to administer oaths, and proof of the oath or affirmation shall be included on the
Local Form “Verification of Qualification to Act as Mediator’.”

Therefore, pursuant to Rule 10.520, when a mediator is conducting a federal court
mediation in the United States Bankruptcy Court, Southern District of Florida, in the Loss
Mitigation Mediation Program, the mediator is required to comply with the local court rules.
See also MEAC 2012-005. However, this must be done “in a manner consistent with [the]
ethical rules,” rule 10.500, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.

A Florida Supreme Court certified mediator subject to local rule 9019-2(A)(5), United
States Bankruptcy Court, Southern District of Florida, mediating in the Loss Mitigation
Mediation Program, may sign the referenced mediator’s oath currently required by the rule
without violating the Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.
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