
 

Advisory Opinion                                   MEAC 2007-006  
   MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center Supreme Court Building Tallahassee, FL 32399 

 
December 21, 2007 

 
The Question: 
 
 I recently read in a local newspaper an article discussing a legal 
opinion handed down on July 1, 1987 by The Florida Bar Judicial Ethics 
Committee (at least that is what the article says).  The purpose of this letter 
is to ask two questions: 
 

1. I am a retired Appellate Court judge and also serve on the trial court 
bench, and am now a practicing lawyer.  I am also a Supreme Court 
certified mediator.  I am attaching hereto a copy of my business card 
used incident to mediation. 

 
Query:  May I, ethically, state beneath my name “former Trial Court 
Judge and Appellate Judge”? 

 
2. My firm runs a small (1/4 page) ad in the yellow pages of the local 

telephone directory. 
 

Query:  May I place under my name in the ad “former Trial Court 
Judge and Appellate Court Judge” or “retired Judge”? 

 
 Your response would be greatly appreciated. 
 
Certified County, Family & Circuit Mediator 
Northern Division 
 
 
Authority Referenced 
 
Rule 10.610, Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 1999-013, 2002-003, and 2004-001 
 
 
Summary 
 
 A mediator who was a former judge may include the referenced 
information in marketing material if the information is accurate and honest 
and is not false or misleading. 
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Answer 
 
 A mediator who was a former judge may include this information on a 
business card, yellow page ad, or other marketing material, if the information 
meets the ethical requirement that a mediator be accurate and honest and 
not provide false or misleading information.  Rule 10.610.  In this regard, the 
Committee notes that even accurate information may be misleading, and 
suggests that the former judge review MEAC 2004-001, in which the 
Committee opined that use of the term “judge” alone by a Judge Pro Tempore 
from another state may be misleading and require clarifying information.  
Further, the Committee has stated that use of the generic term “Certified 
Mediator,” without a designation of the particular area(s) of certification, was 
inherently misleading (MEAC 2002-003) and that listing “Circuit Court 
Mediation” on the letterhead of a two member firm when only one member of 
the firm was a certified mediator was also misleading and ethically 
inappropriate (MEAC 99-013). 
 
 
 
____________________________  ____________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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