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Advisory Opinion                       MEAC 2008-004  
MEDIATOR ETHICS ADVISORY COMMITTEE c/o Dispute Resolution Center Supreme Court Building Tallahassee, FL 32399 
 
 

June 30, 2008 
 

 
The Question 

 
I have a question about the ethics of two impasse avoidance techniques used 

by some mediators, one, called either the “silver bullet” or “baseball”, and the other, 
called “the mediator’s offer”.   The techniques are used after substantial (positional) 
negotiation by the parties have not led to a mediated settlement.   
 

In the Silver Bullet (or Baseball), the mediator tells both the sides that they 
are about done, but that, before they quit and go home, if both sides are willing, 
they can each privately reveal a bottom line to the mediator (which may never be 
disclosed to the other side), and the mediator will then look at the two final 
numbers in private.  If the numbers overlap, he splits the difference and the case is 
over and settled.  If the numbers are close, the mediator tells them they are close 
and should try harder because it's too close to quit.  If the numbers are too far 
apart, the mediator simply tells them that and then calls an impasse.   
 

In the Mediator’s Offer, the mediator in caucus asks a party in caucus 
whether, if the opposing party would be willing to agree to a particular number, 
would they be willing to accept it?  The mediator explains that s/he will go into the 
other caucus room and ask the same question of the other party and, if the answer 
is positive in the other room, that there will be a deal at that number.  If the party 
says yes, and agrees to accept that number if the other party would agree to it, then 
the mediator goes into the other room and poses the same question.  If the answer is 
yes form the other party, the mediator announces (to both parties) that there is a 
deal at that number.  Note: the mediator picks the number from his/her own 
judgment of somewhere between where the parties are, often the midpoint of the 
parties’ last offers, but not always. 
 

Please opine on the ethical propriety of these impasse avoidance techniques 
and, if the techniques are acceptable, what ethical concerns the mediator should 
especially keep in mind when employing the techniques. 
 
Submitted by Certified County and Circuit Mediator 
Central Division  
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Authorities Referenced 
 
Rules 10.210, 10.220, 10.310(a), 10.330(a), 10.370(a) and (c), 10.420(b), Rules for 
Certified and Court-Appointed Mediators. 
Committee Notes to Rule 10.370. 
 
Summary 
  

While the MEAC is unable to state that the above-described impasse 
avoidance techniques are per se ethical, it acknowledges that the techniques may at 
times be ethically utilized by a mediator.  Any mediator choosing to proceed with 
either approach must do so only after first considering the various limiting 
provisions in the rules and the totality of the circumstances.  
 
Opinion 
 

Given the importance of the specific circumstances surrounding the use of 
any given technique, the MEAC is unable to state that any technique is per se 
appropriate and ethical.  For example, asking questions is generally considered an 
appropriate mediation technique.  However, in MEAC 95-002, the Committee noted 
that questions designed to “advise the party about her legal options” and questions 
containing inaccurate information which are therefore false and misleading, are not 
ethically appropriate for a mediator. Therefore, before a mediator uses these or any 
other impasse avoidance techniques, the MEAC suggests careful consideration of 
the following analysis. 
 

In order to be ethically appropriate, a mediator must employ any impasse 
avoidance technique consistent with the requirements of impartiality under Rule 
10.330(a).  Equally important, a mediator must protect the right of willing, fully-
informed parties to decide all substantive matters before them.  Rule 10.310(a).  
Beyond these threshold provisions in the Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators, the Committee further cautions the inquiring mediator to 
consider various other limiting provisions in the rules, as well as timing and 
circumstances specific to any given mediation, prior to employing either technique. 
 
 Looking first at rule provisions supporting the mediator’s use of these 
impasse avoidance techniques, mediation is, by definition, “a process whereby a 
neutral and impartial third person acts to encourage and facilitate the resolution of 
a dispute without prescribing what it should be.”  Rule 10.210.  By its own terms, 
this definition casts the mediator in a proactive role, not simply encouraging, but 
acting in a manner potentially facilitating, agreement between the parties.  More 
explicitly, the mediator’s role “is to reduce obstacles to communication, assist in the 
identification of issues and exploration of alternatives, and otherwise facilitate 
voluntary agreements.”  Rule 10.220.       
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Though anticipating the mediator’s active involvement, the rules are also 
explicit with respect to various limiting provisions.  As noted above, mediators 
impermissibly cross the line if they fail to protect a party’s right to self-
determination or abandon their obligation to maintain impartiality.  Specifically, 
“decisions made during a mediation are to be made by the parties” with the 
mediator protecting their right to self-determination and “assisting [them] in 
reaching informed and voluntary decisions.”  Rule 10.310(a) (emphasis added).  The 
definition of mediation itself circumscribes the role of the mediator, explicitly 
providing a mediator may not prescribe how a dispute is to be resolved.  Rule 
10.210.  Similarly limiting in its effect, Rule 10.330(a) requires mediators to 
maintain impartiality throughout the process and assist all parties as opposed to 
any one individual.   

 
As impasse is frequently preceded by one party’s expressed reluctance to 

continue the mediation absent substantial positional change by the other, the 
mediator must proceed carefully when using any impasse avoidance technique in 
order to avoid the appearance that the mediator is simply accommodating the party 
who has threatened to abandon the process.  Timing is critical in other respects.  
Used too soon, the parties will have little opportunity to tell their respective stories 
and put forward their own proposals.  If too late, one or both parties may already 
have decided to end the mediation, rendering the party/parties unwilling to 
participate meaningfully in the process.  At that point, the mediator must carefully 
inquire regarding their continued willingness to decide substantive matters 
necessary to reach a voluntary agreement.  Rule 10.420(b).   
 

In the so-called “silver bullet” or “baseball,” the inquiring mediator describes 
circumstances in which the parties agree in advance to provide “bottom line” 
numbers to the mediator.  If the bottom line numbers overlap, the mediator simply 
“splits the difference and the case is over and settled.”  Describing numbers too far 
apart, the inquiring mediator states “the mediator tells them that and then calls an 
impasse.”  Similarly, in the “mediator’s offer,” the process ends with the mediator 
announcing to both parties “there is a deal” at the number separately agreed to in 
caucus.  The MEAC cautions the mediator to be careful with words.  No case is “over 
and settled,” “there is [no] deal,” and no mediation ends in an impasse simply 
because the mediator says so.  On the contrary, the mediator must always bring 
back to both parties the status of the negotiation and advise them the decision to 
accept, reject, continue, or end the mediation remains theirs and theirs alone.   
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Describing the “mediator’s offer,” the inquiring mediator states “the mediator 
picks the number from his/her own judgment.”  This is, no doubt, where the name of 
this technique originates. The MEAC believes use of the term itself is ill-advised, 
particularly as the technique appears to result in an announcement to the parties, 
rather than a subsequent confirming decision by the parties themselves.  Rule 
10.370(a) provides a mediator may supply information he or she is qualified by 
training or experience to provide, but must do so consistent with standards of 
impartiality and party self-determination.  Similarly, a mediator may not offer “a 
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personal or professional opinion intended to coerce the parties, unduly influence the 
parties, decide the dispute, or direct a resolution of any issue.”  Rule 10.370(c).  
Moreover, the Committee Notes to Rule 10.370 provide “parties [supplied such 
information] must be given the opportunity to freely decide upon any agreement.”  
In practical terms, these limiting provisions mean the mediator may suggest 
potential resolutions, but may neither make an offer nor announce an agreement 
not affirmatively decided upon by the parties.   

 
While the MEAC is unable to state that the above-described impasse 

avoidance techniques are per se ethical, it acknowledges that the techniques may at 
times be ethically utilized by a mediator.  Any mediator choosing to proceed with 
either approach must do so only after first considering the various limiting 
provisions in the rules and the totality of the circumstances. 
 
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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