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Advisory Opinion                                   MEAC 2008-005  
Mediator Ethics Advisory Committee  c/o DRC, Supreme Court Building 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 
 
 

August 13, 2008 
 

 
The Question 
 
 This letter poses a question regarding the ethics of using public 
information provided on a Clerk of Court website for the purpose of target 
marketing.  As a family certified mediator, I have been reviewing the Clerk of 
Court website under domestic relations.  Open dissolution of marriage cases 
provide respondent and petitioner addresses along with attorney and docket 
description information.   
 

[A.] Is it ethical to market ones mediation services as a family 
mediator directly to the respondent, petitioner and/or attorney, by letter or 
other means, when the case first appears on the website? 

 
[B.] Would it be ethical for one to actually provide the parties with a 

notice of proposed mediation by letter, including a prescheduled date and 
time of mediation, prior to their selection of a mediator or the court’s 
assignment to mediation? 
 
 
Submitted by 
Certified County, Family and Dependency Mediator 
Northern Division  
 
 
Authorities Referenced 
 
Rules 10.310(b), 10.330(a), 10.520, 10.610, 10.620, and 10.650, Florida Rules 
for Certified and Court-Appointed Mediators 
Rules 12.740 and 12.741, Florida Family Law Rules of Procedure 
Rule 4-7.4(b)(2), Rules Regulating The Florida Bar 
MEAC Opinions 2001-006 and 2003-004 
 
Summary 
 
A.   A mediator may ethically engage in unsolicited direct marketing to the 
parties and/or attorneys in dissolution of marriage cases using information 
posted online by court clerks, but may do so only in strict compliance with 
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Rule 10.610 governing mediator advertising.  Any mediator engaging in this 
practice must also bear in mind the extent to which mishandling such 
communication may damage the reputation of individual mediators and 
community acceptance of the profession at large. 
 
B.  It is not ethical for a mediator to send out a notice of mediation directly to 
the parties in the manner suggested in the inquiry.   
 
 
Opinion 
 
  A.  A mediator will generally be permitted to market family mediation 
services directly to parties and/or attorneys in dissolution of marriage cases 
if, at a threshold, all information regarding services to be rendered is 
accurate and honest.  Rule 10.610.  See also MEAC 2001-006.  Additionally, 
marketing practices of this sort may not contain misleading information.  
Rule 10.610.  Neither may a mediator engage in any practice which would 
compromise his or her integrity or impartiality.  Rule 10.620.  
 

In order to assess whether a specific marketing practice is acceptable, 
one must also consider how the mediator communicates with prospective 
clients.  For example, direct solicitation of prospective clients must not have 
the effect of coercing or improperly influencing any party to participate 
unwillingly in mediation.  Rule 10.310(b).  This would seem a particular 
concern in the ordinarily stressful circumstances surrounding dissolution of 
marriage cases in relation to which an unsolicited offer of mediation services 
may be the first point in time the parties are actually aware how publicly 
available their private matters have become.  Similarly, Rule 10.330(a) 
provides a mediator “shall maintain impartiality throughout the mediation 
process” (emphasis added), thereby implicitly conditioning any unsolicited 
communication with prospective clients in a manner which will not later 
preclude the mediator from evenhandedly assisting all parties.  Mediators 
who are also members of The Florida Bar should review similar limiting 
provisions in the Bar Rules relating to unsolicited direct contact with 
prospective clients, e.g., R. Regulating Fla. Bar 4-7.4(b)(2), as compliance is 
required with other ethical standards to which a mediator may be 
professionally bound.  Rule 10.650. 

 
The Mediator Ethics Advisory Committee cautions those who engage 

in direct marketing to do so not only in strict compliance with Rule 10.610 
governing mediator advertising, but also bearing in mind the extent to which 
mishandling such communication may damage the reputation of individual 
mediators and community acceptance of the profession at large.   
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 B. It is not ethical for a mediator to send out a notice of mediation 
directly to the parties in the manner suggested in the inquiry.  Doing so 
would both preempt the court’s referral and may mislead the parties to think 
that the mediator has been selected for them and is authorized to unilaterally 
schedule the mediation.  “A mediator shall comply with all statutes, court 
rules, local court rules, and administrative orders relevant to the practice of 
mediation.”  Rule 10.520.  Procedures governing mediation of family law 
matters are prescribed by Rules 12.740 and 12.741 of the Florida Family Law 
Rules of Procedure.  Specifically, Rule 12.740(c) provides family law cases 
may be referred to a mediator or mediation program which charges a fee only 
upon a court’s determination that the parties have the financial ability to 
pay.  Rule 12.741(b)(6) provides for selection of a mediator within 10 days 
after the court enters an order of referral.  Providing a notice of proposed 
mediation to parties in an already filed dissolution of marriage proceeding 
prior to a court’s ruling in these matters would be initiating the process 
without the required involvement of the court in violation of Rule 10.520.  See 
MEAC 2003-004.   

 
 
 
 

 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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