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Mediator Ethics Advisory Committee c/o DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 
 
 

September 15, 2008 
 
The Question 
 
 I am a certified family law mediator and have the following questions: 
 

[A] May a mediator allow a third party, unrelated to the litigation 
(such as a friend or other family member), sit in during “caucus” if the 
other side objects? 

 
[B] Does this violate the confidentiality provisions? 

 
Submitted by 
Certified Family Mediator 
Southern Division  
 
 
Authorities Referenced 
 
Rules 10.310(a) and 10.420, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators 
Sections 44.403(2) and 44.405(1), Florida Statutes 
MEAC Opinion 2006-007   
 
Summary 
 
A.  It is not permissible for a mediator to dictate, over the parties’ objections, 
who participates in a mediation caucus.   
 
B.  If someone participates in a mediation, either a full session or just a 
caucus, that person is a mediation participant subject to the confidentiality 
requirements under Florida’s Mediation Confidentiality and Privilege Act.  
Under the statute, there is no violation of confidentiality associated with 
disclosing mediation communications to another mediation participant. 
 
Opinion 
 

A.  As stated in a previous MEAC opinion, it is not permissible for a 
mediator to dictate, over the parties’ objections, who attends mediation.  
MEAC 2006-007.  This prohibition extends to all portions of a mediation, 
including the caucus.  The Committee understands that there are times when 
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it may be appropriate to have a non-party participate in a caucus and the 
other party’s objection may appear to be ill-advised. Thus, a mediator may 
engage in a discussion with the parties about the advisability of non-party 
participation and help them to understand each other’s perspectives so they 
may decide whether they want to include a non-party in their mediation.  The 
guiding principle remains:  “Decisions made during a mediation are to be 
made by the parties.” Rule 10.310(a).  Therefore, if the parties are not in 
agreement regarding a non-party’s participation, the mediator may not allow 
that person to participate.  Note that this does not mean that the party 
wishing the participation of another is forced to continue mediation without 
the assistance of the non-party.  If a party decides not to participate in a 
mediation without the involvement of a non-party or a mediator believes that 
the party will be unable to participate meaningfully in the process, the 
mediation must be adjourned or terminated.  Rule 10.420.  When faced with 
these options, oftentimes, the parties will reach an agreement acceptable to 
both regarding non-party participation.  While this may take more time, it is 
consistent with the requirements of the ethical standards. 
 

B.   A “mediation participant” is defined in the confidentiality statute 
as “a mediation party or a person who attends a mediation in person or by 
telephone, video conference, or other electronic means.” § 44.403(2), Fla. Stat.  
(2007). Thus, by definition, if someone participates in a mediation, either a 
full session or just a caucus, that person is a mediation participant and 
subject to the confidentiality requirement under section 44.405(1), Florida 
Statutes, which states, “A mediation participant shall not disclose a 
mediation communication to a person other than another mediation 
participant or participant’s counsel.”  The plain language of the statute 
suggests that there is no violation of confidentiality associated with disclosing 
mediation communications to another mediation participant.  
 
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair 
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