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Advisory Opinion                                 MEAC 2009-001  
Mediator Ethics Advisory Committee  c/o DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

May 8, 2009 

 

The Question: 

 
Please be advised that at the end of October, 2008, I retired as Supervisor of the [county] 

County Child Legal Service Office for the Department of Children and Families / State of 

Florida. Pursuant to Administrative Order Number 08-34-S, Effective January 1, 2009, I am 

appointed as a General Magistrate in [name of county] Dependency Court. I will be serving on a 

voluntary basis during the current budgetary shortfall. Notwithstanding this, currently there is a 

need and desire to perform Dependency Mediation in [name of county] County.  I am scheduled 

to take the Dependency Mediation Course with [name of training provider], and anticipate 

certification as such by May or June, 2009. Because of the current lack of funding support for the 

program in [name of county] County, it is my intention to also function as a Dependency 

Mediator in [name of county] County on a voluntary basis, should no funding subsequently be 

made available to assign and pay dependency mediators for these critical cases. I will also be 

working toward obtaining funding to resurrect the Dependency Mediation Program in [name of 

county] County. 

 

A brief survey of the Mediation Ethics opinions, applicable Rules and Florida statutes 

does not reveal any opinion or guidance on point as to whether or not a General Magistrate can 

mediate a Dependency Case that comes before him or her as a result of an order issued at shelter, 

arraignment, subsequent motion or hearing, which require him or her to be a certified mediator, 

or by agreement of the parties, which does not require a certified mediator. Furthermore, there 

does not appear to be any opinion or direction in the rules governing Alternative Dispute 

Resolution in general or mediation in particular, the Florida statutes or rules governing the 

Duties and Responsibilities of General Magistrate  F. R. Juv. P. 8.257, F. R. Civ. P.  1.490. F. R.  

for Certified and Court Appointed Mediators 10. 100 et. seq., as to whether or not such cases 

may subsequently be mediated by a General Magistrate.  

 

Although there does not appear to be an ethical opinion directly on point, Mediation 

Advisory opinion 96-002 as reaffirmed in 2006, wherein it was determined that a Mediator 

should decline serving as a General Master following mediating a case, gives some guidance. 

Rule 10.60, 10.360, 10.620, F.S. 44.405(2). However, since it has been thirteen years since it was 

promulgated, perhaps it should be revisited. 

 

It is, therefore, requested that the issues raised above be reviewed and an opinion issued 

as to the following: 
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1.Would a person appointed as a General Magistrate subsequently be able to hear cases 

that had been under his cognizance as a Supervising or Trial attorney? 

 

2.Is it permissible, by party agreement or court appointment, to serve as a mediator and 

general magistrate for the same case? 

 

3. If so, should a General Magistrate subsequently hear the case by way of motions, to 

take consents or surrenders, Case Plan, Judicial and/or Status Reviews, etc. after 

mediation has been completed, either successfully by agreement or unsuccessfully by 

impasse? 

 

Thank you for your anticipated courtesies and cooperation. I look forward to hearing 

from you in the near future.  

 

Court-Appointed Dependency Mediator 

Central Division 

 

Authorities Referenced 

 

Rules 10.310; 10.330; 10.340; 10.360; 10.900, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 

Mediators 

MEAC Opinion 96-002 

 

Summary 

 

It is not permissible to serve as a general magistrate and mediator for the same case. 

 

Opinion 

 

 1.  The MEAC declines to answer this question because it is outside its jurisdiction.  

Specifically, the MEAC provides “advisory opinions to mediators subject to these rules in 

response to ethical questions arising from the Standards of Professional Conduct [for 

Mediators].”  Rule 10.900. 

 

2.  It is not permissible to serve as a mediator and general magistrate for the same case.  

Doing so would create a clear nonwaivable conflict of interest.  A mediator shall not mediate a 

matter that presents a clear or undisclosed conflict of interest.  A conflict of interest arises when 

any relationship between the mediator and the mediation participants or the subject matter of the 

dispute compromises or appears to compromise the mediator’s impartiality.  Rule 10.340(a).    
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Additionally, mediation is based on the concepts of self determination of the parties (rule 

10.310), impartiality and neutrality of the mediator (rule 10.330), and confidentiality of the 

process (rule 10.360).  Serving in a dual capacity is problematic in all of these areas.   

 

Because the question did not specify the order in which one might serve in these 

capacities, the Committee will discuss the situation both from the perspective of a general 

magistrate mediating a case that is before him/her and a mediator subsequently serving as a 

general magistrate for the case s/he previously mediated.   

 

Serving first as a mediator and then as a general magistrate for the same case is nearly 

identical to the question raised in MEAC 96-002 in which the mediator inquired how to respond 

to a request by the trial court that he serve as special master in an estate proceeding after having 

served as the mediator for the case.  The MEAC responded that the mediator should decline 

serving as a special master for a case he mediated based on the rules and statute governing 

confidentiality of mediation communications and a mediator’s obligation to decline any act 

which would compromise the mediator’s integrity.   MEAC 96-002.  The MEAC reaffirms this 

opinion. 

 

Mediating a case in which you are serving as a general magistrate creates a clear, non-

waivable conflict of interest.  Rule 10.340.  In addition, because there is no guarantee that the 

case will resolve in mediation, you could find yourself in the same position as discussed above, 

serving as an adjudicator for a case in which you mediated and learned confidential information.  

Rule 10.360(a).  Finally, it is likely that serving in a dual role would have a chilling effect on the 

parties’ self determination.  Rule 10.310(b).  Senior judges who also serve as mediators are in an 

analogous situation to the one posed.  Thus, it is instructive to note that rule 10.340(e) states 

unequivocally, “[a] mediator shall not serve as a mediator in any case in which the mediator is 

currently presiding as a senior judge.”   

 

3.  It is not permissible to serve as a general magistrate and mediator for the same case, 

regardless of the order of service, and even if the parties were to agree. 

 

 

 

   

  

_______________________   ___________________________________ 

Date      Fran Tetunic, Committee Chair 

   

 


