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Advisory Opinion                                 MEAC 2009-002  
Mediator Ethics Advisory Committee  c/o DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

October 23, 2009 
 
The Question 

 
In a court referred mediation, may a mediator, per agreement of the parties, be 

designated, in an executed mediation settlement agreement, as the final arbiter and interpreter in 
the event of a later disagreement between the parties over interpretation of that agreement so as 
to avoid the necessity of further court proceedings in that regard? 
 

Thank you very much for your willingness to address this inquiry. 
 
Circuit Mediator 
Northern Division 
 

 
Authorities Referenced 
Rules 10.310, 10.310 Committee Note, 10.330(c), 10.370, 10.420(c), 10.620, 10.640, Florida 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 1996-002 and 1998-006 
 
Summary 

 
The Rules for Certified and Court-Appointed Mediators do not contain a specific 

prohibition against mediators serving as an arbiter and interpreter of a settlement agreement the 
mediator previously mediated; however, engaging in such activity raises serious ethical 
concerns.    
 
Opinion 
 

The Rules for Certified and Court-Appointed Mediators do not contain a specific 
prohibition against mediators serving as an arbiter and interpreter of a settlement agreement the 
mediator previously mediated; however, engaging in such activity raises serious ethical 
concerns.    
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 A mediator is prohibited from using the mediation to solicit or otherwise attempt to 
procure future professional services.  Rule 10.330(c).  Therefore, the mediator must not suggest 
changing roles to serve as the arbiter or interpreter.   Further, a mediator has the affirmative 
obligation to see that the agreement is memorialized appropriately.  Rule 10.420(c).  Should the 
parties raise concern about potential future disagreement regarding interpretation of the mediated 
agreement, the mediator should assist the parties in addressing those concerns by helping them 
draft a clear, thorough and precise agreement (hopefully obviating the need for an arbiter or 
interpreter).   
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A mediator who facilitates an agreement identifying the mediator as the future arbiter or 

interpreter, is in the awkward ethical position of assisting to draft an agreement which may 
accrue to the mediator’s benefit (in terms of future work and fees).  Further, when a mediator 
believes a party does not understand or appreciate how an agreement may adversely affect legal 
rights or obligations, the mediator shall advise the party of the right to seek legal counsel.  Rule 
10.370.  The Committee believes this includes deciding whether it is in the parties’ best interests 
to choose an arbiter, as well as selecting a specific arbiter.  Additionally, a mediator shall decline 
an appointment, withdraw, or request appropriate assistance when the facts and circumstances of 
the case are beyond the mediator’s skill or experience.  Rule 10.640.  Parties may not be aware 
or appreciate that the knowledge and skills required to become a Florida Supreme Court certified 
mediator are not the knowledge and skills required to serve as final arbiter or interpreter of a 
mediated agreement.     
 
 Despite the significant ethical and legal concerns, parties still have self-determination and 
may exercise their right to contract, including limiting rights and remedies.  Designating a final 
arbiter and interpreter of a settlement agreement in order to avoid further court proceedings is 
consistent with the right of the parties to self-determination Rule 10.310.  The Committee Note to 
Rule 10.310, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators states that parties may 
occasionally request a mediator agree to serve as a decision-maker.  However, as detailed in the 
Committee Note, a mediator agreeing to serve in a decision-making capacity ceases to function 
as a mediator, and assumes a changed role which impacts self-determination, impartiality, 
confidentiality, and other ethical standards.  “Before providing decision-making services, 
therefore, the mediator shall ensure that all parties understand and consent to those changes.”   
Rule 10.310 Committee Note. Additionally, substantive provisions of the rules prohibit a 
mediator from accepting any engagement, providing any service, or performing any act that 
would compromise the mediator’s integrity or impartiality.  Rule 10.620. 

 
   In a previous opinion, the Committee opined a mediator should decline appointment as 

a special [magistrate] ordered to rule on a disputed settlement agreement with respect to which 
the inquiring individual had served as mediator.  MEAC 1996-002.  The Committee cited 
concerns for confidentiality potentially impacting impartiality and integrity should the individual 
accept dual, conflicting roles in the resolution of the same case.  See id.  Similarly, MEAC 1998-
006 raises concerns for loss of objectivity and impartiality should a specific individual be named 
as exclusive mediator in a form agreement for pre suit mediation.  The instant question may be 
distinguished in relation to both opinions if the parties are exercising self-determination at the 
conclusion of a mediation and are voluntarily agreeing to select the former mediator as future 
arbitrator or interpreter, understanding their alternatives and the legal implications of their 
decisions. 

 
In summary, while it is not expressly prohibited for mediators to function in the capacity 

discussed in this question, doing so is fraught with peril and should not be undertaken lightly.  
Mediators choosing to serve in the described manner must carefully navigate to steer clear of 
ethical violations.  A mediator agreeing to serve as a decision-maker may not change roles 
except in response to an explicit request of the parties.  Though fully informed willing parties 
might choose to proceed in this fashion to avoid going through arbitration with someone 
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unfamiliar with their circumstances, the mediator should first attempt to have them consider what 
the sources of disagreement might be and address those accordingly in any agreement.  Prior to 
accepting a decision-making role, the mediator should clearly inform the parties, preferably in 
writing, that he or she will no longer be serving as mediator and would not be able to mediate the 
present or related matters for them in the future.  The former mediator must no longer refer to 
himself or herself as mediator for the case. Prior to changing roles, the mediator must also 
explain how his or her role will change and fully address any foreseeable implications, including 
resulting loss of party protections afforded by the Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators or the courts.  The parties must agree, again preferably in writing.    A 
mediator would do well to consider declining serving as arbiter or interpreter following service 
as a mediator for the same parties regarding the same subject matter.  It may be the wise 
decision, better serving the parties, process, and profession. 

 
 
 
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair   
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