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Advisory Opinion                                 MEAC 2009-004  
Mediator Ethics Advisory Committee  c/o DRC, Supreme Court Building, 500 S. Duval Street, Tallahassee, FL 32399 

 
 

June 22, 2009 
 
The Question 

 
I have been a certified circuit civil mediator for nearly two decades, and for many years I 

have employed a scheduling assistant.  A majority of cases that I am asked to mediate are 
worker’s compensation cases. 
 

Recently I was contacted in writing (a copy of which is attached) and by telephone by an 
entity which purports to schedule exclusively for at least one insurance carrier.  (Note for the 
purposes of this discussion that according to Section 440.25(3)(b), Florida Statutes 2008, any 
worker’s compensation private mediation is always at the carrier’s expense.)  This exclusive 
arrangement was explained to me by the scheduling entity’s representative, and is corroborated 
by the second document attached. 
 

I was also informed that in exchange for this purportedly exclusive service, I must agree 
to accept for my mediation services 20% less than the customary hourly charge of worker’s 
compensation mediators in the area.  I declined. 
 

On my behalf and on behalf of other mediators similarly situated, I respectfully request an 
advisory opinion as to the following issues: 
 

1) Is a certified mediator’s impartiality compromised and a conflict of interest 
created by agreeing to serve as a “preferred” network provider for a scheduling 
service that purports to be exclusive to an insurance carrier, and by agreeing in 
exchange to accept a reduced fee for mediations scheduled through this entity?  
(Reference Rules 10.330; 10.340 and 10.380(e), Florida Rules for Certified and 
Court-Appointed Mediators) 

 
2) If I had agreed to the terms described above and mediated cases scheduled 

through this entity, would I have accepted an engagement, provided a service, or 
performed an act that would have compromised my integrity or impartiality?  
(Reference Rule 10.620, Florida Rules for Certified and Court-Appointed 
Mediators.)  Would my actions have constituted a lack of respect for the 
professional relationships of other mediators?  (Reference rule 10.660, Florida 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators.) 

 
Sincerely, 
Certified Family and Circuit Civil Mediator 
Central Division 
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Authorities Referenced 
Fla. Stat. § 440.25(3)(b) (2008) 
Rules 10.330, 10.340, 10.380(a) and (e), 10.620, and 10.660, Florida Rules for Certified and 
Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 96-001 and 98-006 
 
Summary 
 
 1.  A mediator’s impartiality is not necessarily compromised nor is a conflict created 
simply because a mediator agrees to serve for a reduced fee as a “preferred” provider; however, 
any mediator who has an ongoing relationship for the provision of mediation services needs to 
determine whether that relationship affects impartiality or creates a conflict of interest. 
 
 2.  Agreeing to the terms described and mediating cases scheduled as a result of that 
agreement does not appear to compromise a mediator’s integrity or impartiality nor violate the 
requirement that mediators respect the professional relationships of other mediators. 
 
 
Opinion 
 

1. A mediator’s impartiality is not necessarily compromised nor is a conflict created 
simply because a mediator agrees to serve for a reduced fee as a “preferred” 
provider.  The administrative arrangement of serving as a network provider who 
agrees to accept a reduced mediator’s fee for scheduling services does not create a 
conflict of interest or compromise the mediator’s integrity.  However, in this 
scenario and all other similar circumstances, any mediator who has an ongoing 
relationship for the provision of mediation services needs to determine whether 
that relationship affects impartiality or creates a conflict of interest.  See Florida 
Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 10.330 and 10.340.  The 
mediator would necessarily have to consider the amount of work referred by a 
particular source, and whether this expectation of work, or possibly reliance on 
work, affects the mediator’s ability to abide by the ethical rules.  

 
Your question involves a worker’s compensation mediation.  For these cases, mediations 

are an expense of the carrier. Fla. Stat. § 440.25(3)(b) (2008).  This is so whether the mediator 
mediates one case or many for a particular carrier.  However, any prior relationship between the 
carrier and mediator is potentially a concern in terms of the appearance of partiality and potential 
conflict of interest.  Significantly, the carrier’s list of preferred providers does not dictate an 
exclusive relationship.  

 
The statute speaks to the issue of self-determination by providing the parties must agree 

upon a mediator within 10 days after the date of the order or the judge will appoint a mediator.  
Fla. Stat. § 440.25(3)(b) (2008).  The statute thereby preserves party self-determination as it 
relates to selection of a mediator, allowing both parties to choose the mediator.  Cf. MEAC 98-
006 (raising concerns for a business agreement naming a specific individual as an exclusive 
provider).  A mediator selected from a list of preferred providers must, in any event, fully 
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disclose the relationship with the carrier and must do so as soon as practical after selection.  See 
rule 10.340(b).   
 

While rule 10.380(e) prohibits “commissions, rebates, or similar remuneration” 
given by a mediator for referrals, a previous opinion recognizes “the use and acceptability 
of administrative fees which mediation associations or companies charge” in similar 
circumstances.  MEAC 96-001.  Mediators are free to set rates as they choose if 
“reasonable and consistent with the nature of the case.”  Rule 10.380(a).  In this instance, 
fees “20% less than the customary hourly charge of worker’s compensation mediators in 
the area” appear both reasonable and consistent with higher fees in comparable cases if 
the expense of scheduling mediations, notifying parties, collecting fees, and related 
administrative costs are assumed by another.   
 
2.  Agreeing to the terms described and mediating cases scheduled as a result of that 

agreement does not appear to compromise a mediator’s integrity or impartiality.  See rule 
10.620.  Neither would such an agreement and subsequent mediation appear to violate rule 
10.660 which requires mediators to respect the professional relationships of other 
mediators. 

 
In relation to engagements, services, or actions in this instance potentially compromising 

integrity or impartiality, neither Florida law nor the Florida Rules for Certified and Court-
Appointed Mediators prohibits mediators from entering into contracts for services.  Under rule 
10.380(a), mediators are free to set rates as they choose if “reasonable and consistent with the 
nature of the case.”  Party self-determination as it relates to selection is protected by the workers’ 
compensation statute and required disclosure of the relationship between a preferred provider 
and carrier further affords parties the opportunity to make judgments for themselves regarding a 
mediator’s integrity and impartiality. 
 

The instant circumstances may be distinguished from those underlying prior 
opinions which may otherwise appear to support a contrary response to this question.  
Notably, there is a critical distinction between administrative fees and referral fees. 
MEAC 96-001 is premised on the latter, whereas the Committee finds the reduction in 
fee in this instance is more akin to an administrative fee.  MEAC 98-006 speaks to an 
agreement naming a specified individual as an exclusive provider, impermissibly limiting 
party self-determination in the selection of a mediator, whereas the Committee in this 
instance finds no limitation of this sort. 

 
 The arrangement does not appear to violate the rule requiring mediators to respect 
the professional relationships of other mediators.  No specific individual from the list of 
preferred providers is guaranteed selection.  Consequently, the process is nonexclusive 
and, though affording participating providers obvious advantages, does not, by itself, 
violate rule 10.660. 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair   
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