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December 21, 2009 
 
The Question 

 
 I have been contacted by two lawyers representing parties to a pending civil lawsuit.  

The lawyers have requested that I conduct a mediation in [name of town], but not a court-
appointed mediation.  I am presently certified as a circuit civil mediator.   
  

In running conflict checks, I have learned that one of my partners is currently performing 
unrelated corporate transactional work for one of the lawyers' firms, which represent one of the 
parties.  Assuming I make a full and fair disclosure of this relationship and the parties agree to 
waive the issue, may I conduct the mediation? 
 
Submitted by Certified Circuit Civil Mediator  
Central Division 
 
 
Authorities Referenced 
Rule 10.340, Florida Rules for Certified and Court-Appointed Mediators 
MEAC Opinions 2002-005 and 2008-007  
 
Summary 
 

It is a conflict of interest for a mediator to mediate a case when one of the 
mediator’s law partners is currently performing transactional legal services for the law 
firm representing the party to the mediation. 

 
Opinion 
 

Proceeding with a mediation when one of your law office partners is currently 
performing legal work for the law firm representing one of the mediation parties is a conflict of 
interest.   Rule 10.340(a) provides that “a mediator shall not mediate a matter that presents a 
clear or undisclosed conflict of interest.”  Further, a conflict arises “when any relationship 
between the mediator and the mediation participants or the subject matter of the dispute 
compromises or appears to compromise the mediator’s impartiality.”   
 
 In MEAC 2002-005 and 2008-007, the Committee determined that a clear conflict of 
interest exists whenever a law firm in which a mediator is a partner is part of an adversary 
process involving a party to the mediation.  In this query, the mediator’s partner is performing 
transactional, rather than adversarial, work for the law firm representing one of the parties.  The 
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Committee opines that whether the nature of the legal work is transactional or adversarial, the 
premise remains that one of the parties has a relationship with the mediator’s law firm that 
cannot be overcome by disclosure of the mediator or waiver by the parties.      
 
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair   
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