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The Question 

May a certified mediator designate mediation clients (parties) or attorneys who 
participate in mediations with the mediator as “friends” on a social networking site, and permit 
clients or attorneys to add the mediator as their “friend”? 

 
Certified Circuit Mediator 
Central Division   
 
 
Authorities Referenced 
rules 10.330 (a)-(b), 10.340(a)-(c), 10.340 Committee Note, Florida Rules for Certified and 
Court-Appointed Mediators 
 
Summary 
 
 A certified mediator may designate mediation clients (parties) or attorneys who 
participate in mediations with the mediator as “friends” on a social networking site, and permit 
clients or attorneys to add the mediator as their “friend”.  A mediator should keep in mind that 
doing so may limit the clients with whom the mediator may work in the future.    
 
Opinion 
 
 Yes, a certified mediator may designate mediation clients (parties) or attorneys who 
participate in mediations with the mediator as “friends” on a social networking site, and permit 
clients or attorneys to add the mediator as their “friend”.   However, the mediator should keep in 
mind that doing so may limit the clients with whom the mediator may work in the future.   
 
 As with all potential conflicts of interest, mediators need to be mindful of their ethical 
obligation “not to mediate a matter that presents a clear or undisclosed conflict of interest.”  Rule 
10.340(a).  Additionally, the mediator has the obligation to disclose any potential conflict of 
interest as soon as practical after the mediator becomes aware of the interest or relationship that 
presents the potential conflict.  Rule 10.340(b).  “Disclosure is required with respect to any 
significant past, present, or promised future relationship with any party involved in a proposed 
mediation.”  If circumstances or relationships involving the mediator cannot be reasonably 
regarded as allowing the mediator to maintain impartiality, the mediator must not mediate the 
matter.  A conflict of interest which clearly impairs a mediator’s impartiality is not resolved by 
mere disclosure to, or waiver by, the parties.  Committee Note to Rule 10.340, emphasis added. 
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 The Committee Note further advises that mediators establish personal relationships with 
many attorneys, mediators, representatives, and other members of professional groups.  While 
mediators should not be secretive about such friendships or acquaintances, disclosure is not 
required unless a particular feature of the relationship might appear to impair the mediator’s 
impartiality.   
  
 In today’s internet age, social networking sites are widely available and used to 
communicate both professional and personal information.  It is possible that some people do not 
keep track of all those they have “friended” or who have “befriended” them.  It is also possible 
that an individual visiting a mediator’s social networking site (or a social networking site 
wherein the mediator is listed as a “friend”) is able to view the other individuals who are 
designated as “friends”.  It is reasonable to believe that potential mediation clients and their 
attorneys viewing a mediator’s social networking site (or a site wherein the mediator is listed as a 
“friend”) would gain the impression that the “friend” is in a position to influence the mediator 
and therefore the mediator would lack, or be seen as lacking, mediator impartiality and 
neutrality.  Rule 10.330 (a) requires that, “[a] mediator shall maintain impartiality throughout the 
mediation process.  Impartiality means freedom from favoritism or bias in word, action, or 
appearance, and includes a commitment to assist all parties, as opposed to any one individual.” 
 
   It is incumbent upon the mediator to disclose potential conflicts of interest.  After the 
appropriate disclosure, the mediator may serve if all parties agree.  Rule 10.340(c).  However, if 
the conflict is clear or the mediator is not impartial, the mediator must withdraw from the 
mediation. (See Rules 10.330 (a)-(b) and 10.340 (a)-(b) on Impartiality and Conflicts of Interest.)  
Mediators are wise to err on the side of disclosure and withdrawal, when in doubt, to reflect the 
character, integrity and impartiality required of certified mediators.      
 
 
 
_______________________   ___________________________________ 
Date      Fran Tetunic, Committee Chair   
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